Стенопис: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Peter Allex (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 31: Ред 31:


==Препратки==
==Препратки==
* [http://www.pravoslavie.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=8614&Itemid=313 Защо изписваме Божия дом?]
* http://www.pravoslavieto.com/ikonopis/Gospodski/Pascha/Pascha_ikonata.htm
* http://www.pravoslavieto.com/ikonopis/Gospodski/Pascha/Pascha_ikonata.htm
* http://whc.unesco.org/en/list/44
* http://whc.unesco.org/en/list/44

Версия от 19:53, 3 септември 2008

Стенопис или както често се казва още Фреско е един вид художествено произведение, картина върху стена.

Фреско е един от методите използван още в Античността, през Средновековието, Ренесанса и днес, и представлява рисуването върху неизсъхналата мазилка.

Свети Николай благославя - руска фреска от 15 век

Фреска (от италиански - il fresco - "на свежо") е живописен метод за изпълнение на стенописи, при който постните бои (темпера, гваш и др.) се налагат върху прясна, още влажна основа (мазилка) - оттам и името на тази живописна техника (за разлика от "секо" - saecco - рисуване върху суха основа). Още старинните източници посочват тази техника като най-трудна за изпълнение, след енкаустиката. Трудността идва оттам, че живописецът е принуден да рисува бързо, т.е. преди грундът (мазилката) да е изсъхнал.

При техниката il fresco поставеният живописен слой се слива с основата, с грунда (мазилката) и в процеса на карбонизирането на съдържащата се вар влиза в органично единство с нея, което го прави твърде дълготраен.

Поради факта, че в миналото това е бил най-широко използваният метод за изпълнение на стенописи, понятието "фреско" с течение на времето се превръща в синоним на стенопис.

Днес, понятията il fresko и saecco се използват само за допълнително указание от изкуствоведите за какво живописване върху стената става въпрос - мокро или сухо, а самото понятие стенопис има вече по-разширен смисъл, като в него се включват и техниките сграфито, стенна мозайка и различни смесени техники. Оттук произлиза и новото понятие - декоративно-монументална живопис.

Сред най-известните художници, работили с тази техника са Леонардо да Винчи, Микеланджело, Рафаел, Тиеполо и др.. У нас il fresco е най-разпростраеният метод за живописване през Средновековието и Възраждането - Боянският Майстор,Пимен Зографски, Йоаникий Попвитанов, Димитър Зограф, Захарий Зограф, Братя Молерови и др. са оставили прекрасни живописни образци, изпълнени чрез техниката фреско.

В днешно време, поради бързо променящите се вкусове, новите материали и разбира се динамиката на живот, стенописи в техника фреско се изпълняват много рядко. Почти основен фактор за тази промяна са новите материали, повечето от които са на акрилна основа, с разширен пигментен набор, почти непроменящи се под въздействието на слънчевите лъчи и градския смог. Същите дават много повече свобода на художника, а оттук и разширяване на възможностите му за художествени интерпретации.

Галерия


Препратки