Ерих Хонекер: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: sk:Erich Honecker
кат
Ред 1: Ред 1:
'''Ерих Хонекер''' (на [[немски език]] ''Erich Honecker''; 1912-1994) е [[Германия|германски]] [[политик]], [[генерален секретар]] на [[Централен комитет|Централния комитет]] ([[ЦК]]) на [[Германска единна социалистическа партия|Германската единна социалистическа партия]] ([[ГЕСП]]) в [[Германска демократическа република|Германската демократическа република]] ([[ГДР]]) от 1971 до 1989 година. След обединяването на Германия търси политическо убежище в [[Съветски съюз|Съветския съюз]], но е екстрадиран обратно в родината си от новото правителство на [[Русия]]. Вкаран е в затвора и е даден под съд за [[държавна измяна]] и за престъпления, извършени по време на [[Студена война|Студената война]] (подведен под отговорност за убийствата на 125 германци, които се опитват да избягат от ГДР). Заболява от [[рак]] и е пуснат от затвора. Умира в изгнание в [[Чили]] след около година и половина.
'''Ерих Хонекер''' (на [[немски език]] ''Erich Honecker''; 1912-1994) е [[Германия|германски]] [[политик]], [[генерален секретар]] на [[Централен комитет|Централния комитет]] ([[ЦК]]) на [[Германска единна социалистическа партия|Германската единна социалистическа партия]] ([[ГЕСП]]) в [[Категория:Германска демократична република|Германската демократична република]] (ГДР) от 1971 до 1989 година.


Роден е на [[25 август]] [[1912]] година в [[Нойнкирхен]], провинция [[Саарланд]], в [[Германия]]. Умира на [[29 май]] [[1994]] година в [[Сантяго де Чили]], столицата на [[Чили]].
Роден е на [[25 август]] [[1912]] година в [[Нойнкирхен]], провинция [[Саарланд]], в [[Германия]].


След обединяването на Германия търси политическо убежище в [[Съветския съюз]], но е екстрадиран обратно в родината си от новото правителство на [[Русия]]. Вкаран е в затвора и е даден под съд за [[държавна измяна]] и за престъпления, извършени по време на [[Студена война|Студената война]] (подведен под отговорност за убийствата на 125 германци, които се опитват да избягат от ГДР). Заболява от [[рак]] и е пуснат от затвора.
[[Категория:Немски политици|Хонекер, Ерих]]

Умира в изгнание [[29 май]] [[1994]] след около година и половина в [[Сантяго де Чили]], столицата на [[Чили]].

{{СОРТКАТ:Хонекер, Ерих}}
[[Категория:Немски политици]]
[[Категория:Германска демократична република]]


[[af:Erich Honecker]]
[[af:Erich Honecker]]

Версия от 20:14, 13 септември 2008

Ерих Хонекер (на немски език Erich Honecker; 1912-1994) е германски политик, генерален секретар на Централния комитет (ЦК) на Германската единна социалистическа партия (ГЕСП) в (ГДР) от 1971 до 1989 година.

Роден е на 25 август 1912 година в Нойнкирхен, провинция Саарланд, в Германия.

След обединяването на Германия търси политическо убежище в Съветския съюз, но е екстрадиран обратно в родината си от новото правителство на Русия. Вкаран е в затвора и е даден под съд за държавна измяна и за престъпления, извършени по време на Студената война (подведен под отговорност за убийствата на 125 германци, които се опитват да избягат от ГДР). Заболява от рак и е пуснат от затвора.

Умира в изгнание 29 май 1994 след около година и половина в Сантяго де Чили, столицата на Чили.