Разлика между версии на „Разделение на властите“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м (Робот Добавяне: an:Debisión de Poders)
м
'''Теорията за разделение на властите''' е формулирана от [[Шарл дьо Монтескьо]] през [[1748]] г. Принципът на разделение на властите е възприет от всички съвременни демократични конституции. Всяко държавно базирано общество се разделя на 3 власти: законодателна, изпълнителна и съдебна.
 
Основният стремеж, залегнал в доктрината за разделение на властите, е да се предпази обществото от [[тиран|тирания]] и да се защити свободата като се изключи възможността един човек или орган да обедини всички власти в ръцете си. Друга важна цел е законите, които се изработват, да са в общ интерес на гражданите – това се постига, като законодателната власт се дава на народните представители в парламента. Сред целите е и осигуряването на отчетност и отговорност на управлението – например изпълнителната власт е отговорна пред законодателната за прилагането на изработените закони. Разделението на властите цели ефективното и резултатно функциониране на управлението, тъй като се предполага, че различните видове институции осъществяват по-добре определени функции, отколкото други институции. Смята се например, че единна изпълнителна власт, водена от премиер или президент, по-добре може да работи за прилагането на законите, отколкото законодателната власт, изградена от много индивиди, представящи различни интереси и идеи.
 
В конституциите на съвременните държави не се среща абсолютно разделение на властите (например някъде на изпълнителната власт са дадени големи законотворчески правомощия), но в конституциите на демократичните държави този принцип се спазва в много голяма степен.
 
=== Вижте също ===
* [[Портал: Политика]]
 
{{статия от БУП}}

Навигация