Халкинска семинария: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
кат
Ред 1: Ред 1:
'''Семинарията в Халки''' ({{lang-el|Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης}}) е [[теология|богословско]] [[училище]] на остров [[Халки]], втория от [[Принцови острови|Принцовите острови]] (на турски Хейбелиада). Училището е основано в на 1 октомври 1844 година и съществува до 1971 година, когато е затворено от турските власти. По време на съществуването си семинарията в Халки е основното богословско училище на [[Цариградска патриаршия|Цариградската вселенска патриаршия]], в което са учили много гръцки, български и други православни духовници.
'''Семинарията в Халки''' ({{lang-el|Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης}}) е [[теология|богословско]] [[училище]] на остров [[Халки]], втория от [[Принцови острови|Принцовите острови]] (на турски: Хейбелиада), [[Турция]].
Училището е основано в на 1 октомври 1844 г. и съществува до 1971 г., когато е затворено от турските власти. По време на съществуването си семинарията в Халки е основното богословско училище на [[Цариградска патриаршия|Цариградската вселенска патриаршия]], в което са учили много гръцки, български и други православни духовници.


== Източници ==
== Източници ==
Ред 5: Ред 7:


[[Категория:Истанбул]]
[[Категория:Истанбул]]
[[Категория:Училища]]
[[Категория:Средни училища]]
[[Категория:Мраморно море]]
[[Категория:Мраморно море]]
[[Категория:Образование в Турция]]

{{православие-мъниче}}
{{православие-мъниче}}
{{Турция-мъниче}}
{{Турция-мъниче}}

Версия от 14:13, 27 септември 2008

Семинарията в Халки (Шаблон:Lang-el) е богословско училище на остров Халки, втория от Принцовите острови (на турски: Хейбелиада), Турция.

Училището е основано в на 1 октомври 1844 г. и съществува до 1971 г., когато е затворено от турските власти. По време на съществуването си семинарията в Халки е основното богословско училище на Цариградската вселенска патриаршия, в което са учили много гръцки, български и други православни духовници.

Източници

Шаблон:Православие-мъниче Шаблон:Турция-мъниче