Умереноконтинентален климат: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м oldid в шаблона превод от, без раздел източници
Ред 1: Ред 1:
[[Картинка:Humidcontinentalworldwiderev.PNG|мини|rigth|250п|Зони в света с умереноконтинентален климат]]
[[Картинка:Humidcontinentalworldwiderev.PNG|мини|rigth|250п|Зони в света с умереноконтинентален климат]]


'''Умереноконтиненталният климат''' е вид [[климат]], характеризиращ се с горещо лято, хладна зима и малки количества валежи. Обхваща обширни области от масивните суши ([[континент]]ите) в умерените пояси на средната [[географска ширина]], където съществува сблъсък на полярни и тропически въздушни маси. Умереноконтиненталният климат е маркиран с непостояно време и с голяма сезонна [[температурна амплитуда]]. Тя може да бъде както 33°C, така и 15-22°C. Температурната разлика между най-топлите и най-студени месеци се увеличава, в зависимост от това, колко навътре в континента е разположена дадена територия и какво е влиянието на океана над нея. В [[България]] умереноконтиненталният климат обхваща [[Дунавска равнина|Дунавската равнина]], [[Предбалкан]]а и високите котловини в Южна България.
'''Умереноконтиненталният климат''' е вид [[климат]], характеризиращ се с горещо лято, хладна зима и малки количества валежи. Обхваща обширни области от масивните суши ([[континент]]ите) в умерените пояси на средната [[географска ширина]], където съществува сблъсък на полярни и тропически въздушни маси. Умереноконтиненталният климат е маркиран с непостоянно време и с голяма сезонна [[температурна амплитуда]]. Тя може да бъде както 33°C, така и 15-22°C. Температурната разлика между най-топлите и най-студени месеци се увеличава, в зависимост от това, колко навътре в континента е разположена дадена територия и какво е влиянието на океана над нея. В [[България]] умереноконтиненталният климат обхваща [[Дунавска равнина|Дунавската равнина]], [[Предбалкан]]а и високите котловини в Южна България.


== Вижте също ==
== Вижте също ==
* [[Климатичен пояс]]
* [[Климатичен пояс]]


{{превод от|en|Humid continental climate|205250799}}
==Източници==
{{превод от|en|Humid continental climate}}


{{география-мъниче}}
[[Категория:Климатология]]
[[Категория:Климатология]]
{{география-мъниче}}


[[en:Humid continental climate]]
[[en:Humid continental climate]]

Версия от 00:19, 5 октомври 2008

Зони в света с умереноконтинентален климат

Умереноконтиненталният климат е вид климат, характеризиращ се с горещо лято, хладна зима и малки количества валежи. Обхваща обширни области от масивните суши (континентите) в умерените пояси на средната географска ширина, където съществува сблъсък на полярни и тропически въздушни маси. Умереноконтиненталният климат е маркиран с непостоянно време и с голяма сезонна температурна амплитуда. Тя може да бъде както 33°C, така и 15-22°C. Температурната разлика между най-топлите и най-студени месеци се увеличава, в зависимост от това, колко навътре в континента е разположена дадена територия и какво е влиянието на океана над нея. В България умереноконтиненталният климат обхваща Дунавската равнина, Предбалкана и високите котловини в Южна България.

Вижте също

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Humid continental climate в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Шаблон:География-мъниче