Разлика между версии на „Йохан Непомук Хумел“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
RomanNr: 2 repl; Cyrlat: 1 repl;
м (→‎Външни препратки: {{Превод от|de|Johann Nepomuk Hummel|41063838}})
м (RomanNr: 2 repl; Cyrlat: 1 repl;)
От [[1788]] до [[1793]] Йохан Непомук, заедно с баща си, предприема концертно турне в [[Дания]] и [[Англия]]. В [[Лондон]] остава 4 години и взема уроци при [[Муцио Клементи]]. [[Йозеф Хайдн]], който по това време също е в Лондон, посвещава на младия пианист една соната, която той изпълнява по-късно на концерт в [[Хановер]], в присъствието на Хайдн. След завръщането си във Виена взема уроци при Йохан Георг Албрехтсбергер и Антонио Салиери.
 
През [[1804]], по препоръка на Хайдн и като негов наследник, Хумел става придворен капелмайстор при княз Николаус ІІII Естерхази в Айзенщад ([[:de:Eisenstadt|Eisenstadt]]), където работи в продължение на 7 години. След напускането на тази длъжност поради разногласия, той прави турне в Русия и Западна Европа. През [[1813]] се жени за оперната певица Елизабет Рьокел; Салиери е един от свидетелите му. През [[1814]] се ражда първият му син Едуард.
От [[1816]] до [[1818]] е придворен капелмайстор в [[Щутгарт]], а от [[1819]] – придворен капелмайстор във Ваймар и учител по музика на родената в [[1811]] Аугуста фон Заксен-Ваймар-Ейзенах ([[:de:Augusta_von_Sachsen-Weimar-Eisenach|Augusta von Sachsen-Weimar-Eisenach]], бъдеща съпруга на императора на Германия и крал на [[Прусия]], [[Вилхелм ІI]]). Във Ваймар се ражда през [[1821]] вторият син на Йохан Непомук Хумел - Карл Мария Николаус Хумел.
 
Хумел спечелва големи възнаграждения, като съобразително използва еднаквите в Германия и Австрия закони за авторските права ([[Авторско право|Copyright]]). Въпреки че към края на неговия живот славата му избледнява, все пак той умира като един от първите богати композитори в историята на музиката. След смъртта на Хумел, [[Ференц Лист]] прави възможно издигането на негов паметник в Братислава, като изнася редица благотворителни концерти в негова чест.
*Соната за пиано №6 op. 106
 
Произведенията с опус според някои източници са 126<ref>В страницата "КlassikaKlassika"[http://www.klassika.info/Komponisten/Hummel/index.html]</ref>, а според други<ref>Каталог на произведенията на Хумел [http://www.geocities.com/mbfleur/Works_Catalog_of_Hummel.pdf]</ref>, 127. Освен това има много други без опус и с друга класификация. Каталогът с произведения на Хумел непрекъснато се допълва.
 
== Пианистът и учителят Хумел ==
38 183

редакции

Навигация