Кибернетика: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: sq:Kibernetika
м Робот Добавяне: sl:Kibernetika
Ред 53: Ред 53:
[[simple:Cybernetics]]
[[simple:Cybernetics]]
[[sk:Kybernetika]]
[[sk:Kybernetika]]
[[sl:Kibernetika]]
[[sq:Kibernetika]]
[[sq:Kibernetika]]
[[sr:Кибернетика]]
[[sr:Кибернетика]]

Версия от 12:54, 5 октомври 2008

Кибернетиката е сравнителна наука, изучаваща системите за автоматична връзка и регулация на живите същества със съответните им в електрическите или механически системи (в биологиятанаука, изучаваща функционирането на нервните връзки в живите същества).

Представката „кибер-“ се използва в думи, които имат отношение към механичен или електронен механизъм или система, способна да дава обратна връзка. Използва се и като популярен разговорен термин, обозначаващ всичко свързано с компютрите, интернет и техните производни.

История

Ако не вземаме предвид някои далечно свързани проекти и изделия, като различните часовници и играчки през 17 и 18 век или шахматната машина на Торрес Кеведо, за начало на кибернетиката могат да бъдат считани откритията на руския учен Иван Павлов върху принципите на условния рефлекс при животните и работите на Джон фон Нойман върху теорията на игрите и на автоматичната обработка от 1944 г.

Математикът Норберт Винер от САЩ през 1948 г. с книгата си "Кибернетика, или контрол и комуникации в животните и машините" (Cybernetics, or Control and Communication in the Animal and the Machine), дава съвременния облик и разбиране на науката кибернетика. Винер е и създателят на думата "кибернетика".

Слуховият анализатор като информационен вход в Кибернетиката

Човек получава информация от околната среда чрез сензорните си системи, познати като информационни входове. Един от най-интересните инфорнмациоинни входве е слуховият анализатор. Теоретично човек може да различава до 120 тона, т.е. 120 звука с различна честота.

Шаблон:Link FA