Разлика между версии на „Мара Малеева-Живкова“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Премахнати редакции на 207.181.238.228 (б.), към версия на Nk
м (Премахнати редакции на 207.181.238.228 (б.), към версия на Nk)
Доктор '''Мара Христова Малеева-Живкова''' ([[1911]]-[[октомври]] [[1971]]) е съпруга на [[председател на Държавния съвет|председателя на Държавния съвет]] на Народна република България и генерален секретар на ЦК на [[БКП]] [[Тодор Живков]], за когото е омъжена от юли 1938 г. По образование и професия е [[лекар]].
 
== Братя и сестра ==
Родителите й Христо Найденов Малеев и Неделя Алтънкова-Малеева са учители в началния курс в пловдивско училище. Мара Малеева-Живкова има 2 братя - [[Найден Малеев]] и [[Атанас Малеев]], и 2 сестри Вяра и Дора Малееви.
 
Мара завършва с пълно отличие гимназия и получава правото да запише каквата специалност поиска. Влече я лекарската професия и тя постъпва в Медицинския факултет на [[Софийския университет]]. Още с постъпването си в университета тя става член на РМС и участва в основаването на БОНСС. Участва в протестни акции (например срещу [[Цанков]]) и в защитни митиги (като тоза за [[Георги Димитров]]). Тя е сред делегатите на III конгрес на БОНСС и става член на централното му настоятелство. Проявява качества на агитатор и отганизатор. Не след дълго партията я включва в техническия апарат на ЦК. Тя работи като участаков лекар в селата [[Дъскот]] – Великотърновско, [[Лесичево]] – Пазарджишко, [[Оризово]], [[Говедарци]], [[Костинброт]].
 
Преди да станат съшрузи двамата с Тодор дружат и се обичат повече от година. Той обикаля с нея страната поради това, че и се налага да се мести заради работата си. Двамата се женят в [[Павликени]] през [[юли]] [[1938]] г. Тя става неразделна част от живота му и сам казва, че „...след като си отиде, нищо не беше същото. Мъчително се откърти темелният камък, който в голяма степен поддържаше реда, строгите принципи, хармонията в семейството ни...” Мара Малеева – Живкова умира през [[октомври]] [[1971]] г. от рак.
 
== Семейство ==

Навигация