Азотни оксиди: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 27: Ред 27:


== Екологични проблеми ==
== Екологични проблеми ==
Високото съдържание на азотни оксиди в [[атмосфера]]та предизвиква сериозни [[екология|екологични]] проблеми - [[киселинен дъжд|киселинни]] [[дъжд]]ове и [[смог]]. Основни замърсители на [[околна среда|околната среда]] с азотни оксиди са [[ТЕЦ|тец]]овете, азотноторовите заводи, [[моторно превозно средство|моторните превозни средства]].
Високото съдържание на азотни окиси в [[атмосфера]]та предизвиква сериозни [[екология|екологични]] проблеми - [[киселинен дъжд|киселинни]] [[дъжд]]ове и [[смог]]. Основни замърсители на [[околна среда|околната среда]] с азотни окиси са [[ТЕЦ|тец]]овете, азотноторовите заводи, [[моторно превозно средство|моторните превозни средства]].


<references/>
<references/>

Версия от 22:45, 27 октомври 2008

Азотните оксиди са химични съединения на азота с кислород. Спрямо кислорода азотът проявява от +1 до +5 степен на окисление. Поради това той образува пет оксида:

Двуазотен окис

Двуазотният окис, още известен като "райски газ", е химично съединение с емпирична формула N2O. Той е неутрален окис. При стайна температура е безцветен незапалим газ, с приятна сладникава миризма и вкус. Използва се в хирургията и зъболечението заради своя анестетичен и аналгетичен ефект. Името му "райски газ" идва от чувството за еуфория, което причинява при вдишване. Това свойство на газа му дава приложение и като наркотик. Друго негово приложение е като окислител в ракетните двигатели. Използва се и при двигателите с вътрешно горене - добавен към горивото, увеличава мощността им.[1]

Азотен окис

Азотният окис (NO) е безцветен газ, неразтворим във вода. Не взаимодейства с киселини и основи. Той е неутрален окис. Получава се при пряко взаимодействие на азот с кислород. Степента на окисление на азота в този окис е + 2. Получаване:

(с помощта на електрическа искра);

Двуазотен триокис

Двуазотният триокис (N2O3) е анхидрид на азотистата киселина. Той е газ и е синьо-зелен на цвят. Степента му на окисление е + 3. Той е силно токсичен нетраен газ.

Азотен двуокис

Азотният двуокис (NO2) е жълто-кафяв, силно отровен, лесно втечняем газ. Той дразни лигавицата на очите и дихателните органи, предизвиква хрипове, кашлица, задух. Концентрация от 0,4 mg/dm3 е смъртоносна за възрастен човек. Азотният двуокис е киселинен окис. Взаимодейства с окиси и основни окиси. Той е и силен окислител. Степента му на окисление е + 4. Получаване:

Азотният двуокис е разтворим и взаимодейства химически с вода, при което се получават азотна киселина и азотиста киселина:


Двуазотен петоокис

Двуазотният петоокис (N2O5) е анхидрид на азотната киселина; кристално, безцветно вещество. Той е нетраен и при обикновени условия се разлага на азотен двуокис и кислород. С водата образува азотна киселина. Много силен окислител със степен на окисление + 5;

Екологични проблеми

Високото съдържание на азотни окиси в атмосферата предизвиква сериозни екологични проблеми - киселинни дъждове и смог. Основни замърсители на околната среда с азотни окиси са тецовете, азотноторовите заводи, моторните превозни средства.