Разлика между версии на „Весталка“

Направо към навигацията Направо към търсенето
4237 байта изтрити ,  преди 12 години
м
Премахнати редакции на 83.143.151.32 (б.), към версия на Daggerstab
м (Премахнати редакции на 83.143.151.32 (б.), към версия на Daggerstab)
[[Картинка:60 foro verso arco di titol.JPG|thumb|left|250px|Руини на Къщата на Весталките в [[Римски форум|Римския форум]]]]
'''Весталки''' се наричат жриците на богинята [[Веста]]. В храма на богинята имало шест весталки, чиито главни задължения се състояли в поддържането на свещенния огън. В [[Древен Рим]] те заемали почетно положение - техните показания в съда имали решаващо значение. Обида отправена към весталка се наказвала със смърт, а ако тя срещала престъпник, осъден на смърт, екзекуцията се отменяла. Подборът на кандидатките за весталка бил много строг: от [[патриции|патрицианските]] семейства по жребий се излъчвали 20 девойки на възраст от 6 до 10 години без физически недъзи. След това [[pontifex maximus]] избирал от тях 6, които постъпвали за десет години на обучение при старшите весталки. След посвещаването и принасянето в жертва на отрязаните си коси, момичетата били обличани в бели дрехи и към името им добавяли "Амата". После 10 години жриците изпълнявали служба в храма. Следващите 10 години те обучавали новите млади весталки, след което /след 30 години в храма/ могли най-накрая да се завърнат в родния си дом и да се омъжат. Най-голямото провинение на една весталка било загуба на целомъдрието - това се считало за осквернение на светостта на храма на Веста: виновната весталка била заравяна жива в земята. Друго провинение било загасването на свещения огън, което било тълкувано като лоша поличба за града - тогава провинилата се жрица била бичувана от понтифекса.
Интересна тема е тази за проклятието на Веста към провинилите се весталки.Разказани са много истории за това,как щастливо влюбена весталка бива екзекутирана ,а нещастният юноша, споделил чувството й-хвърлен на разярената тълпа,която го разкъсвала жив.Но се случвало и друго:влюбеният грабвал девойката и я отвеждал далече.Именно такива веста-бегълки си навличали проклятието на богинята.Същността му е в това,че бившите жрици никога вече,в нито едно свое въплъщение не могат да бъдат щастливи в личния си живот.Съдбата неизменно им пречи да се съберат с този,когото обичат.Типичен случай на прокълната от Веста е дама,безнадеждно влюбена в началника си,който дори не я забелязва.Друг пример са фенките на музикалните идоли,които се мъкнат след своите кумири по всичките им турнета.Ако дамата носеща това проклятие се омъжи все пак,скоро разбира,че е затворена в железен капан.Съпругът й се превръща в тиран, така че годините на брака се оказват истински кошмар за нея.Ако тя се разведе, животът я подлага на още по-болезнено мъчение- търсене на нов партньор, което не се увенчава сс успех.Тя обича само недостижимия мъж, а щом той се окаже до нея-започва да я дразни.Печалното е , че това проклятие се прехвърля и върху дъщерите на весталките.Дамите прокълнати от Веста са много привлекателни за мъжете.Съпрузите не искат да се развеждат с тях,а изоставените партньори се опитват да възстановят връската си с тях.Легендата мълви, че има и други знаци, бележещи проклетите от богинята-това са големите бенки в долната част на корема,бенката във форма на звезда върхулявото рамо или на лявата лопатка отзад,както и овалната бенка на лявото бедро-всички те са своеобразно клеймо поставено от Веста.Твърди се ,че дамата, белязана с проклятието на богинята,може да сънува ,че е весталка.Често такива жени виждат пророчески сънища,предупреждаващи ги за важни събития от техния живот.Прокълнатата весталка има и положителни черти.Тя обича дома, прекрасно готви, притежава отличен вкус, обаяние и чар, умее да се харесва на хората, има и таланти.Но си има и своите кусури:към тях спадат лошата репутация, защото е непостоянна с мъжете и се държи с тях като кучка, тя е ненадеждна приятелка,пада си почуждите мъже,започва флиртове понякога без да го желае,успява да привлече онези на които им е слаб ангелът и разбива семействата им.
 
==Известни весталки==

Навигация