Густав Леонхард: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
кат
Ред 13: Ред 13:


== Биография ==
== Биография ==
В периода [[1947]] — [[1950]] г- изучава органно изкуство в ''Schola Cantorum'' в [[Базел]]. Като изпълнител на клавесин дебютира във [[Виена]] през [[1950]] г. (“[[Изкуството на фугата]]” на [[Йохан Себастиян Бах]]). От [[1952]] г. е професор в Националната академия по музика, а от [[1954]] г. е професор в Амстердамската консерватория. През [[1954]] г. създава бароков ансамбъл (виолончело — [[Николаус Арнонкур]]), концертира и прави записи с [[Алфред Делер]]. Активно си сътрудничи с ''La Petite Bande'' на С.[[Сигизвалд Кьойкен]], [[Франс Брюген]], [[Филип Херевеге]] и др.. Преподава в [[Харвард]].
В периода 1947—1950 г. изучава органно изкуство в ''Schola Cantorum'' в [[Базел]]. Като изпълнител на клавесин дебютира във [[Виена]] през [[1950]] г. (“[[Изкуството на фугата]]” на [[Йохан Себастиян Бах]]). От [[1952]] г. е професор в Националната академия по музика, а от [[1954]] г. е професор в Амстердамската консерватория. През [[1954]] г. създава бароков ансамбъл (виолончело — [[Николаус Арнонкур]]), концертира и прави записи с [[Алфред Делер]]. Активно си сътрудничи с ''La Petite Bande'' на С.[[Сигизвалд Кьойкен]], [[Франс Брюген]], [[Филип Херевеге]] и др.. Преподава в [[Харвард]].


== Репертоар ==
== Репертоар ==
Ред 19: Ред 19:


== Признание ==
== Признание ==
Премия “Еразъм” ([[1980]] г.). Почетен доктор на множество университети в Европа и САЩ. Командор на Ордена за литература и изкуство ([[2007]] г.).
Премия “Еразъм” (1980 г.). Почетен доктор на множество университети в Европа и САЩ. Командор на Ордена за литература и изкуство (2007 г.).


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==
* [http://www.discographie.org/leonhardt/index.htm Дискография]
* [http://www.discographie.org/leonhardt/index.htm Дискография]


{{СОРТКАТ:Леонхард, Густав}}
[[Категория: Нидерландски музиканти]]
[[Категория:Холандски музиканти]]


[[ca:Gustav Leonhardt]]
[[ca:Gustav Leonhardt]]

Версия от 16:58, 6 ноември 2008

Густав Леонхард
нидерландски музикант

Роден
Починал
16 януари 2012 г. (83 г.)

Учил въвВиенски университет
Активен периодот 1950 г.
Работил вУниверситет за музика и сценично изкуство
НаградиНаграда „Еразъм“ (1980)
Семейство

Уебсайт
Густав Леонхард в Общомедия

Густав Леонхард (Шаблон:Lang-de), роден на 30 май 1928 г. в Гравеланд, сега квартал на град Вайдемерен, е нидерландски пианист, органист, диригент, музиковед и педагог. Живее в Амстердам. Един из най-големите и авторитетни изпълнители на барокова музика.

Биография

В периода 1947—1950 г. изучава органно изкуство в Schola Cantorum в Базел. Като изпълнител на клавесин дебютира във Виена през 1950 г. (“Изкуството на фугата” на Йохан Себастиян Бах). От 1952 г. е професор в Националната академия по музика, а от 1954 г. е професор в Амстердамската консерватория. През 1954 г. създава бароков ансамбъл (виолончело — Николаус Арнонкур), концертира и прави записи с Алфред Делер. Активно си сътрудничи с La Petite Bande на С.Сигизвалд Кьойкен, Франс Брюген, Филип Херевеге и др.. Преподава в Харвард.

Репертоар

В репертоара му са произведения на Бах, Букстехуде, Моцарт, Пьорсел, Уильям Бьорд, Жан Филип Рамо, Джироламо Фрескобалди, Монтеверди, Доменико Скарлати, Телеман, Ян Питерсзоон Свеелинк и др.

Признание

Премия “Еразъм” (1980 г.). Почетен доктор на множество университети в Европа и САЩ. Командор на Ордена за литература и изкуство (2007 г.).

Външни препратки