Висамбур: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: da:Wissembourg
м Робот Добавяне: ca:Wissembourg
Ред 53: Ред 53:
[[Категория:Градове във Франция]]
[[Категория:Градове във Франция]]


[[ca:Wissembourg]]
[[da:Wissembourg]]
[[da:Wissembourg]]
[[de:Wissembourg]]
[[de:Wissembourg]]

Версия от 23:28, 6 ноември 2008

Шаблон:Coor title dms

Висамбур
Данни
Местоположение Франция
Население 8 170 (1999)
Площ: 48,18 km²
Гъстота 169 души/км2 (1999)
Средна надморска височина 160 м
Кмет
Кристиан Глих

Висамбур (френски: Wissembourg и немски: Weißenburg, Вайсенбург) е град във Франция. През него протича малката река Лотер в близост до границата между Германия и Франция в най-източната част на регион Елзас, на около 60 километра от Страсбург. Името Висамбур е просто френската версия на Weißenburg на немски, което означава "бял замък".

История

Бенедиктското абатство, около което градът се разраства, е открито през 7-ми век, вероятно под патронажа на Дагоберт I. Абатството е подкрепяно от обширни територии. В абатството, през края на 9 век, монахът Отфрид композира евангелийска хармония, която представлява първото значимо стихотворно произведение в Германия. От зданията, построени през 11 век, в града е останал само кулата Шартен и някои ровове. На това място е построена крепост през 13 век. Абатската църква Свети Пиер ет Паул, издигната в същия век под управлението на абат Еделин, е одържавена по време на Френската революция разграбена заради своите богатства. През 1803 тя става енорийска църква като се оказва най-голямата енорийска църква в Елзас като е надмината само от катедралата в Страсбург.

През 1354 Шарл IV го превръща в един от десетте, така наречените Decapolis-и, оцелели прибавянето към Франция под управлението на Луи XIV през 1678 и бива унищожен по време на Френската революция.

На 25 януари 1677 мощен пожар унищожава много сгради заедно с хотел де Вил. Неговото реконструиране е от 1741-1752.

Битката при Висамбур се случва на 4 август 1870. Това е първата битка от Френско-пруската война. Прусаците са водени от кронпринц Фредерик. Загубата на французите позволява на германските сили да нахлуят във Франция. Паметникът Гейзбург овенчава това събитие.

Забележителности

Живописният град се намира в пейзаж, заобиколен от житни полета. Тук е запазен предишния Августински манастир с своята голяма готическа църква - сегашната църква Св. Пиер ет Паул. Други средновековни постройки са църките Св. Жан и Св. Улрих. Достойна за внимание е средновековната "Къща на солта" и внушителната класическа Градска зала, създадена от Йозеф Масол.

Външни препратки

Шаблон:Гео-мъниче Шаблон:Франция-мъниче