Никита Хониат: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м RomanNr: 2 repl;
м Робот Добавяне: bs:Nikita Honijat
Ред 26: Ред 26:
[[Категория:Извори за българската история]]
[[Категория:Извори за българската история]]


[[bs:Nikita Honijat]]
[[cs:Niketas Choniates]]
[[cs:Niketas Choniates]]
[[de:Niketas Choniates]]
[[de:Niketas Choniates]]

Версия от 16:10, 7 ноември 2008

Никита Хониат
византийски историк

Роден
средата на 12 век
Починал

Религияправославие
Семейство
Братя/сестриМихаил Хониат

Никита Хониат (на гръцки Νικήτας Χωνιάτης) е византийски историк и висш държавен служител от втората половина на 12 век. Автор е на "История" на Византия, обхващаща периода 1118-1206 г. Неговото съчинение е важен исторически извор и за историята на средновековна България. Хониат е пряк свидетел и участник в някой от описваните събития.

Истинското му име е Никита Акоминат. Роден е в град Хон (оттук и Хониат) в Мала Азия около средата на 12 век. Получава добро образование в Константинопол и става чиновник при двора на императорите Мануил I Комнин и Алексий II Комнин. Прави успешна кариера при Исак II Ангел, в чиито походи срещу Петър и Асен участва. Заема постовете: велик логотет и началник на царските спални. В 1187 г. е градоначалник на Филипопол (Пловдив). Около 1204 г. е сенатор в Константинопол. Когато византийската столица пада в ръцете на кръстоносците, Хониат бяга в Никея, губейки цялото си имущество. Служи при никейския император Теодор I Ласкарис. Тук завършва своята "История". Умира около 1215-1217 г.

Никита Хониат е автор и на реторически произведения и писма. Сред тях е "Реч, съставена за прочитане пред кир Теодор Ласкарис..." написана в края на 1206 г. В нея под името Йоан Мизийски е упоменат цар Калоян.

В романа на Умберто Еко "Баудолино" (2000 г.) един от персонажите е Никита Хониат, представен като доверен приятел на главния герой.

Външни препратки

Шаблон:История-мъниче