Воден кладенец: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: ca:Pou
м Робот Добавяне: kn:ಬಾವಿ
Ред 40: Ред 40:
[[it:Pozzo]]
[[it:Pozzo]]
[[ja:井戸]]
[[ja:井戸]]
[[kn:ಬಾವಿ]]
[[li:Waterpöt]]
[[li:Waterpöt]]
[[lv:Aka]]
[[lv:Aka]]

Версия от 09:11, 24 ноември 2008

Тази статия е за водоизточника. За други значения вижте Кладенец (пояснение).

Кладенец с лостов механизъм
Кладенец с макара

Кла̀денецът (също гера̀н или буна̀р) е съоръжение, изградено с цел черпене на подземни води за питейни нужди или напояване. Кладенците могат значително да се различават по своята дълбочина, количество и качество на водата. Кладенчовата вода обикновено съдържа повече минерали, отколкото речната и изисква пречистване или преваряване преди да може да се използва за консумация.

За изтегляне на водата до повърхността на земята може да се използва електрическа или механична помпа, или както в миналото — с впрегатни животни или на ръка с ведро, окачено на верига, спускано и изкачвано чрез макара или лост.

Видове кладенци

В зависимост от размера на отвора и необходимата техника на изграждането им, кладенците могат да бъдат:

  • шахтови — при повече от 80—100 см в диаметър — провеждат се изкопни работи, изкопът е укрепен със зидария или с бетонни пръстени.
  • сондажни (тръбни) — при 10—40 см в диаметър — под земната повърхност е прокаран сондаж и са спуснати метални, PVC, етернитови или друг вид тръби.
  • набивни — изградени чрез набиване в земята на тръба с малък диаметър.[1]

Правна рамка

Според българския Закон за водите, за изграждането на кладенец за индивидуално ползване на подземни води не е необходимо разрешително, а само регистрация на кладенеца, и ползването на вода до 10 куб.м. на денонощие от регистрираните кладенци е безплатно. Не се изисква монтаж на водомер и не се заплащат държавни такси или данъци.

В народното творчество и литературата

Източници