Голгота: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
186 байтове добавени ,  преди 13 години
редакция без резюме
(Нова страница: Голгота (гръцки: Γολγόθα, Κρανίου Τοπος; иврит: גולגלתא‎, "лобно място" от арамейското gûlgaltâ, б...)
 
Редакция без резюме
'''Голгота''' (гръцки: Γολγόθα, Κρανίου Τοπος; иврит: גולגלתא‎, "лобно място" от арамейското gûlgaltâ, букв. "череп"; латински: Calvaria) - според [[Нов завет|новозаветната]] традиция - мястото на разпятието на [[Исус Христос]]. Намира се извън стените на [[Йерусалим]], при хълмовете на северозапад от града. Самата дума "Голгота" е наименованието на хълм, кръгъл като [[череп]].
 
Християнското богословие прави връзка между лобното място на Исус Христос (Голгота) и черепа на Адам, (който според вярването е погребан на същото място) - Стичайки се по хълма (респективно черепа на Адам), Христовата кръв трябва да измие телесно Адам и в негово лице символично - цялото човечество от греха. В християнската традиция, Голгота (хълмът) също така се разглежда като свещен център на света - "пъп" на земята.
 
Християнското богословие прави връзка между лобното място на Исус Христос (Голгота) и черепа на [[Адам]], (който според вярването е погребан на същото място) - Стичайки се по хълма (респективно черепа на Адам), Христовата кръв трябва да измие телесно Адам и в негово лице символично - цялото човечество от [[грях|греха]]. В [[Християнство|християнската]] традиция, Голгота (хълмът) също така се разглежда като свещен център на света - "пъп" на земята.
 
[[Категория:Християнство]]
[[Категория:Библейски места]]
 
[[ar:جلجثة]]

Навигация