Върмонт: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Промяна: th:รัฐเวอร์มอนต์
м Робот Добавяне: gv:Vermont
Ред 120: Ред 120:
[[gd:Vermont]]
[[gd:Vermont]]
[[gl:Vermont]]
[[gl:Vermont]]
[[gv:Vermont]]
[[haw:Welemoneka]]
[[haw:Welemoneka]]
[[he:ורמונט]]
[[he:ורמונט]]

Версия от 08:15, 27 ноември 2008

Шаблон:Американски щат

Пътна карта

Върмънт, Вермонт или Върмонт (Шаблон:Lang-en) е малък щат в САЩ, разположен в Нова Англия. Столицата му е Монпелие, а най-големият град — Бърлингтън. Върмънт е единственият щат в Нова Англия, който не граничи с Атлантическия океан.

Географски, Върмънт представлява интерес най-вече със Зелените планини в западната и езерото Шамплейн в северозападната част. На юг граничи с Масачузетс, на изток — с Ню Хампшир, на запад — с Ню Йорк, и на север с канадската провинция Квебек.

Първоначално земите на Върмънт са били заселени с индиански племена (ирокези, алгонкински народи и абнаки). По-късно Франция предявява претенции за Върмънт, но днешния щат става британска колония след като Франция губи Френската и индианската война. Дълги години е управлявана от околните колонии, които срещнали яростна съпротива от „момчетата от Зелените планини“. След американската независимост, последвала Революционната война, Върмънт става 14-ия щат, присъединил се към съюза.

Известен с природата, млечните продукти и кленовия сироп, Върмънт дълго време е бил свързван с прогресивистката политика и с Демократическата партия.

История

География

Вермонт се слави със свойте дълги и снеговите зими, когато хора от целия свят идват, за да се порадват на чудните ѝ зимни курорти. Температурите са почти винаги отрицателни през периода Декември - Февруари, като понякога се случва да паднат под -20оС. Летата са кратки и прохладни със средна дневна температура през Юли - Август от порядъка на 22оС

Административно деление

Вермонт е разделен на 14 окръга, някои от тях са:

  1. Адисън
  2. Бенингтън
  3. Вашингтон
  4. Есекс
  5. Каледония
  6. Ориндж
  7. Орлийнс
  8. Уиндзър
  9. Франклин


Население

Вермонт е с население от 621 254 души (2007).

Расов състав

(2005)

Религия

67% от населението в щата са християни(предимно католици и протестанти)

Езици

Външни препратки

Шаблон:Link FA