Разлика между версии на „Хентий“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м
м
'''Хентий''' ({{lang-mn|Хэнтий}}) е един от [[Административно деление на Монголия|21 аймаци]] в [[Монголия]]. Административният център на аймака е град Йондьорхан (15,000). На север аймакът граничи с [[Русия]], на юг с провинция [[Дорно Гови]], на запад с аймаците [[Тьов]] и [[Гови Сумбер]], а на изток със [[Сухе Батор (аймак)|Сухе Батор]] и [[Дорнод]]. На границата с Тьов е разположен град Баганур, който административно представлява ексклав на столицата [[Улан Батор]].
 
Северозападната част от Хентий е покрита от източната част на планинската верига [[Хентий (планина)|Хентий]], като в посока юг теренът се изменя от планински в равнинен докато не стигне до източните части на монголската [[степ]]. Планината [[Бурхан Халдун]] в Строго защитената зона Хан Хентий се счита за свята и за родното място на [[Чингиз Хан]].
 
Южно от Бурхан Халдун извира река [[Херлен]], която прекосява южната част на аймака. Близо до извора на Херлен е и този на рекак Онон. В североизточната част на Хентий е разположен Национален парк Балдж-Онон.

Навигация