Ретра: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Bgbot (беседа | приноси)
+ МЕП
Ред 17: Ред 17:


[[Категория:Славяни]]
[[Категория:Славяни]]

[[de:Rethra (Heiligtum)]]
[[pl:Radogoszcz (gród)]]
[[ru:Ретра]]

Версия от 10:06, 2 януари 2009

Ретрасредновековен славянски град, в най-източните райони на днешна Германия. Той се намирал в земите на славянските племена рети и ратари, и бил столица на съюза на славяните лютичи, сред които ретите били начело. Ретра също така се превърнал в религиозен център за лютичите — в него се намирали храмове на славянски божества, сред които главен бил Радегаст (олицетворение на Сварожич; различен от Радигост).

През 1068 година, германски кръстоносци, предвождани от епископ Бурнхард, проникнали в Ретра и унищожили светилището на Радегаст-Сварожич. Ретите се опитали да го възобновят, но през 1127 г. германците отново превзели града и го опожарили до основи.

Жреците успели да спасят няколко идола и храмов инвентар и да ги укрият. В края на 18 век, в землището на германското село Прилвиц били открити бронзови изображения на славянски богове и ритуални предмети, с гравирани руни. Те попаднали в ръцете на Андреас Готтлиб Маш, който изготвил скици на намереното и ги подредил в каталог с точни описания. Той също описал и мястото, където било направено откритието.

Днес археологическата наука не е категорична, дали са открити останките на град Ретра, а основни сведения за него се получават от хрониките на средновековните автори Дитмар Мерзебургски („Хроника“, ок.1018 г.), Адам Бременски („Деяния на свещениците от Хамбургската църква“, ок.1066 г.) и Хелмолд („Chronicon Slavorum, 12 век“).

Адам Бременски обяснява, че Ретра се намирал на четири дни път от Хамбург, сред дълбоко езеро. Имал девет порти. По мостовете към тях се допускали само хора, които идвали за жертвоприношение или да се допитат до оракула. Адам нарича града metropolis Slavorum, а за идола на Радегаст казва, че бил направен от злато, а „ложето му“ от пурпур.

Дитмар Мерзебургски пише относно храма в Ретра: „Стените отвън, както всеки може да види, са украсени с чудесни резби, изобразяващи различни богове и богини, а вътре стоят ръчно изработени идоли на боговете, страшни на вид, в пълно въоръжение, с шлемове и ризници, на всеки е издълбано името му. Главният сред тях, когото уважават и почитат всички езичници, се нарича Сварожич. Там се пазят бойни знамена, които се изкарват от храма само в случай на война... “.

Вижте също