Ом (физика): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
м Робот Добавяне: hu:Ohm, ka:ომი (ფიზიკა), lt:Omas
Ред 66: Ред 66:
[[hi:ओह्म]]
[[hi:ओह्म]]
[[hr:Om]]
[[hr:Om]]
[[hu:Ohm]]
[[id:Ohm]]
[[id:Ohm]]
[[is:Óm]]
[[is:Óm]]
[[it:Ohm]]
[[it:Ohm]]
[[ja:オーム]]
[[ja:オーム]]
[[ka:ომი (ფიზიკა)]]
[[ko:옴 (단위)]]
[[ko:옴 (단위)]]
[[li:Ohm (eenheid)]]
[[li:Ohm (eenheid)]]
[[lt:Omas]]
[[lv:Oms]]
[[lv:Oms]]
[[nl:Ohm (eenheid)]]
[[nl:Ohm (eenheid)]]

Версия от 11:14, 7 януари 2009

Съпротивлението на резистор в омове се отбелязва с цветен код.

Единицата за електрично съпротивление в системата SI се нарича ом и се означава с главната гръцка буква омега (Ω). Тя носи името на немския физик Георг Ом (Georg Simon Ohm, 17891854), който е открил връзката между напрежението, тока и съпротивлението за всяка част от една електрична верига, наречена Закон на Ом. Този закон се изразява чрез уравнението

, където

е съпротивлението, е напрежението и е токът.

Съгласно този закон, един проводник има съпротивление един ом, ако напрежение от един волт предизвиква в него електричен ток 1 ампер.

Съпротивлението може също така да се представи и чрез основни SI единици:

Изразено с думи, това означава, че проводник, който разсейва един ват мощност при протичащ през него един ампер ток, има съпротивление един ом.

Единицата ом се използва също при измерването на импеданса и реактанса при комплексно съпротивление.

Реципрочната стойност на съпротивлението се нарича електрическа проводимост, означава се с G и се измерва в сименси (S):

Това означава, че:

Единицата за електрическа проводимост е наречена на името на Ернст Сименс (Ernst Werner von Siemens, 18161892), немски изобретател и индустриалец.

Електрическото съпротивление на един линеен проводник е правопропорционално на дължината му и обратнопропорционално на сечението му :

Величината се нарича специфично електрическо съпротивление и се измерва с единицата Ω.m (ом по метър). Тази величина зависи от температурата – при някои вещества се увеличава с увеличаване на температурата, а при други – намалява.

Реципрочната стойност на специфичното електрическо съпротивление се нарича специфична електрическа проводимост и се измерва с единицата S/m (сименс на метър):

Вижте още