Индикар: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Grammar: 1 repl;
м без самопрепратка
Ред 38: Ред 38:


== Вижте също ==
== Вижте също ==
*[[Индикар]]
*[[Серии Индилайтс]]
*[[Серии Индилайтс]]
*[[Формула 1]]
*[[Формула 1]]

Версия от 18:03, 17 януари 2009

Индикар
Файл:IndyCar.jpg
Вид спортАвтомобилни спортове
Основан1909
Брой отбори10
Държави САЩ
 Япония
Индикар в Общомедия

Индикар (на английски: Indycar) са американския еквивалент на автомобилните състезания във Формула 1. Освен основните серии има и подготвителни серии, както в Европа са сериите GP2, но в САЩ те се наричат и Индилайтс. Името произлиза от името на американския град Индианаполис - Инди, и от английската дума за кола - кар.

Провежда се в САЩ от 1909 година. По-късно се организират кръгове в цял свят — Япония, Бразилия, Мексико, Германия, Австралия, Великобритания, Канада.

То е най-популярното спортно състезание в САЩ. „Индианаполис Мотор Спидуей“ е било наблюдавано от рекордните 420 000 зрители.

Обикновено състезанията се провеждат на овали, писти с овална форма само с леви завои.

Има също стартове по улиците на големи градове (особено атрактивни) и на обособени части от граждански летища - Кливланд и Едмънтън.

Характеристики

Болидите са сходни като форма с тези, които се състезават във Формула 1, но са различни както като агрегати, така и в тегло.

Двитателите са 8-цилиндрови и с принудително пълнене — турбокомпресор. Имат специално изработен клапан на компресора, който при определено налягане се отваря, за да контролира мощността. За да не губят мощността на двигателя при отваряне на клапана, до каската на пилота е прекаран специален маркуч по чието шумене пилота контролира отварянето на клапана.

Точкуване

Точкуването става също по различен начин:

  • Първо място дава 20 точки, за второ 16, трето 14 и т.н.
  • Пилотът, набрал най-много точки през сезона, се обявява за шампион.

Поради спор за контрола на американския автомобилен спорт между собственика на пистата Индианаполис мотор спийдуей Тони Джордж и собствениците на отбори в сериите КАРТ, от 1996 година имаше два паралелни шампионата. Единият е организиран от Индирейсинг лигата, а другия бяха световните серии Световни серии Чампкар, които бяха наследници на сериите КАРТ.

Вижте също