Кирил Арсов: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 23: Ред 23:


{{СОРТКАТ:Арсов Кирил}}
{{СОРТКАТ:Арсов Кирил}}
[[Категория:Български офицери]]
[[Категория:Български политици след 1989]]
[[Категория:Български полковници]]
[[Категория:Български полковници]]
[[Категория:Български политици след 1989]]

Версия от 02:06, 18 януари 2009

Кирил Арсов
български военен, политик и общественик
Роден
ПартияНДСВ

Кирил Николов Арсов е военен второ поколение.

Роден е в семейството на подофицера от царската армия на Негово Величество Борис ІІІ Никола Арсов. През 1947 г., на полково учение, подофицер Арсов е осакатен от взрив на граната и остава без зрение и дясна ръка. Животът на семейството се прекършва и, за да оцелеят, се връщат в родното село на баща му Зелениград, община Трън, окръг Перник.

Кирил Арсов успява да завърши през 1964 г. бившата Солунска гимназия в Благоевград, а през 1969 г. завършва петгодишния курс на Военна академия „Г. С. Раковски“ в София със звание иженер-лейтенант. През 1979 г., вече като капитан, завършва Бронетанковата академия в Москва. Специализира през 1989 г. в Санкт Петербург, през 1993 г. - в Германия, а през 1995 г. - във Франция.

Служи като офицер в Българската армия до 1999 г., като достига званието полковник-инженер и длъжността началник на отдел в Генералния щаб.

Вече втори мандат е главен експерт по военни въпроси в Народното събрание и общински съветник в Столичния общински съвет. Занимава се активно с политика като координатор и член на различни съвети в политическа партия НДСВ. Има значими обществени изяви в областта на транспорта, образованието и градоустройството на София.

Автор е на множество статии и книги.

Източник

Кирил Арсов