Разлика между версии на „Иск“

Направо към навигацията Направо към търсенето
1738 bytes added ,  преди 15 години
(Форматиране и редакция)
*'''Осъдителен иск''' — има изпълнителна сила. С осъдителния иск ищеца иска от съда не само да установи едно право или правоотношение, но и да осъди ответника да изпълни съответното задължение. Характеризира се с изискуемост — право да се иска принудително удовлетворение.
*'''Конститутивен иск''' — освен СПН се иска и правна промяна. Съдебното решение освен СПН има и конститутивен характер — чрез него се създава, изменя, допуска и извършва едно правно действие, например делба.
Значение на иска в гражданския процес:
 
1.Поставя начало на исковия процес, като поражда процесуалното правоотношение.
2.Определя спорния предмет и чрез него кои са надлежните страни по делото.
3.Сочи вида на търсената защита, която определя естеството на самия иск (установителен, осъдителен или конститутивен).
4. Предопределя защитага, която може да иска и да получи ответникът по повод на иска- тя се състои винаги в сила на пресъдено нещо, с която се отрича претендираното от ищеца право или се потвърждава отричаното от него право.
5.Поддържа живота на исковия процес: висящността на процеса не може да надживее десезирането на съда, до кето се стига при оттегляне, отказ от иска или съдебна спогодба.
6.Определя предмета на решението - то е отговор на иска; когато искът е основателен, той предопределя и съдържанието на решението; всеки иск съдържа проект за съдебното решение, което ищецът желае, но ще получи само ако искът му е допустим и основателен.
{{мъниче}}
 
Анонимен потребител

Навигация