Скирос: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
TXiKiBoT (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: ru:Скирос
+ карта
Ред 1: Ред 1:
[[Файл:GR Skyros.PNG|дясно|мини|Остров Скирос (в червен цвят) на картата на Егейско море]]

'''Скирос''' ([[гръцки език|гръцки]]: Σκύρος) е най-южният остров от [[Споради]]те - гръцки архипелаг в [[Егейско море]]. Със своите 209 km² той е най-големия от Спорадите и има население от около 3 000 души (през [[2003]]).
'''Скирос''' ([[гръцки език|гръцки]]: Σκύρος) е най-южният остров от [[Споради]]те - гръцки архипелаг в [[Егейско море]]. Със своите 209 km² той е най-големия от Спорадите и има население от около 3 000 души (през [[2003]]).



Версия от 13:54, 21 януари 2009

Остров Скирос (в червен цвят) на картата на Егейско море

Скирос (гръцки: Σκύρος) е най-южният остров от Спорадите - гръцки архипелаг в Егейско море. Със своите 209 km² той е най-големия от Спорадите и има население от около 3 000 души (през 2003).

Скирос е свързан с древногръцката митология. Според легендите, тук, в двореца на цар Ликомед се укривал Ахил, за да не се включи в Троянската война. На Скирос той имал връзка с дъщерята на царя- Дейдамея от която му се родил син -Неоптолем. На Скирос бил пратен в изгнение и атинския герой Тезей, който и умира там. Името на Ликомед днес носи замъка, който се издига над столицата на острова. Този замък се намира на мястото на древен акропол.

През 477 пр.н.е. Кимон, като предводител на армията на Делоския морски съюз завладял Скирос, който бил база на пиратите, вилеели из Егейско море. През 340 пр.н.е., Македония завзема острова и го владее до 192 пр.н.е. когато римската империя я изтласква и Филип V връща острова на Атина.

Северната част на острова е покрита с гора. Там е и най-високата точка на острова -връх Олимп (903 м), докато южната част е гола и камениста. Столицата на острова се нарича също Скирос (или Chora). Основното пристанище, на западния бряг е Линария. На острова има замък, който датира от времето на Венецианското владение (13-ти до 15-ти век), византийския манастир "Свети Георги", гробът на английския поет Рупърт Брук, и археологическите находки от бронзовата епоха в Паламари. Днес на остров Скирос са разположени бази на военоморските и военовъздушни сили на Гърция.


Населението по години
Година Население %Промяна
1981 2 757
1991 1 806
2003 3 000

Външни препратки