Предание: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
категория
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
Преданията са текстове (обикновено наративни) от традиционната духовна култура на народите, които съхраняват историята на човешкия колектив или обясняват появата на обект или явление и я препредават от поколение на поколение. Преданието може да съобщава само един-единствен факт, без да го обяснява. Всичко, разказано в него, се представя като видяно и чуто от старите хора. То се възприема като безпорна истина, която трябва да бъде запазена и предадена на потомците. По този начин преданието се превръща в история на определен човешки колектив, в която са заличени границите между историческата истина и художествената измислица.
'''Преданията''' са текстове (обикновено наративни) от традиционната духовна култура на [[народ]]ите, които съхраняват историята на определен човешки колектив или обясняват появата на обект или явление и я препредават от поколение на поколение.
Преданието може да съобщава само един-единствен факт, без да го обяснява. Всичко, разказано в него, се представя като видяно и чуто от старите хора. То се възприема като безспорна истина, която трябва да бъде запазена и предадена на потомците. По този начин преданието се превръща в история на даден човешки колектив, в която са заличени границите между историческата [[истина]] и художествената [[измислица]].


[[Категория:Фолклор]]
[[Категория:Фолклор]]

Версия от 15:05, 28 януари 2009

Преданията са текстове (обикновено наративни) от традиционната духовна култура на народите, които съхраняват историята на определен човешки колектив или обясняват появата на обект или явление и я препредават от поколение на поколение.

Преданието може да съобщава само един-единствен факт, без да го обяснява. Всичко, разказано в него, се представя като видяно и чуто от старите хора. То се възприема като безспорна истина, която трябва да бъде запазена и предадена на потомците. По този начин преданието се превръща в история на даден човешки колектив, в която са заличени границите между историческата истина и художествената измислица.