Воден транспорт: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Kaihsu (беседа | приноси)
Ред 39: Ред 39:
[[sl:Ladijski transport]]
[[sl:Ladijski transport]]
[[sv:Sjöfart]]
[[sv:Sjöfart]]
[[ta:கப்பல் போக்குவரத்து]]
[[uk:Каботаж]]
[[uk:Каботаж]]
[[zh:船运]]
[[zh:船运]]

Версия от 14:10, 6 февруари 2009

Същност

Морфлот.

Вид транспорт осъществяващ се чрез достатъчно големи водни басейни — океани, морета, реки, езера с помощта на различни видове кораби. В наши дни е един от най–евтините видове транспорт.

История

Още от Праисторически времена човек създава примитивни плавателни средства канута еднодръвки, салове. Благодарение на тях е успял да се засели на много отдалечени места като Австралия, Нова Зеландия и други.

През Древността корабоплаването се усъвършенства значително. Появяват се по–големи и надеждни плавателни съдове. Това значително спомага за развитието на търговията, обмена на знания и идеи.

През Античността започва оформянето на стабилни морски пътища, създават се нова видове кораби, усъвършенства се навигацията. Създават се биерите и триерите задвижвани със съответно два или три реда гребци и голямо квадратно платно. Създават се нови по–добри карти.

През Средновековието науките са в застой. Поради това развитието на корабоплаването претърпява незначителни промени. Екипажа на корабите е многоброен и не може да носи много запаси, освен това корабите не могат да се ориентират в открито море.

През Ренесанса настъпва преломен период през който благодарение на откритията в навигацията и корабостроенето биват осъществени Великите географски открития.