Камен бряг: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 27: Ред 27:
''Каменник'' - средновековно, недостатъчно потвърдено.
''Каменник'' - средновековно, недостатъчно потвърдено.


''Кая бей кьой'' - от [[Османско владичество|турското робство]] - буквален превод "Селото на каменния господар" (като цялата топонимия в района от турски произход поради автоктонното гагаузко население, като е известно че т.нар. [[гагаузи]] са християни от тюркски (не турски) произход. Произхожда от самотната скала пред "Малката яйла" на морския бряг пред селото, символизираща мястото му, както и въобще каменния бряг на километри наоколо, висок не по-малко от 30 метра. В района е и местността "[[Яйла|Яйлата]]", която е огромно каменно образувание.
''Кая бей кьой'' - от [[Османско владичество|турското робство]] - буквален превод "Селото на каменния господар" (като цялата топонимия в района от турски произход поради автоктонното гагаузко население, като е известно че т.нар. [[гагаузи]] са християни от тюркски (не турски) произход. Произхожда от самотната скала пред "Малката яйла" на морския бряг пред селото, символизираща мястото му, както и въобще каменния бряг на километри наоколо, висок не по-малко от 30 метра. В района е и местността "[[Яйлата]]", която е огромно каменно образувание.


''Стънка'' - по време на [[Румъния|румънското]] управление 1919-1940 г.
''Стънка'' - по време на [[Румъния|румънското]] управление 1919-1940 г.

Версия от 00:02, 7 февруари 2009

Камен бряг е село в Североизточна България. То се намира в община Каварна, Област Добрич.

Камен бряг
Общи данни
Население60 души[1] (15 март 2024 г.)
Надм. височина38 m
Пощ. код9661
Тел. код05744
МПС кодТХ
ЕКАТТЕ35746
Администрация
ДържаваБългария
ОбластДобрич
Община
   кмет
Каварна
Елена Балтаджиева
(ВМРО-БНД, ИТН; 2019)
Камен бряг в Общомедия
Камен бряг
Посрещане на Джулая 2007 г. с участието на Джон Лоутън, изпял едноименната песен по време на изгрева.

География

История

Стари имена

Каменник - средновековно, недостатъчно потвърдено.

Кая бей кьой - от турското робство - буквален превод "Селото на каменния господар" (като цялата топонимия в района от турски произход поради автоктонното гагаузко население, като е известно че т.нар. гагаузи са християни от тюркски (не турски) произход. Произхожда от самотната скала пред "Малката яйла" на морския бряг пред селото, символизираща мястото му, както и въобще каменния бряг на километри наоколо, висок не по-малко от 30 метра. В района е и местността "Яйлата", която е огромно каменно образувание.

Стънка - по време на румънското управление 1919-1940 г.

В Камен бряг живеят само българи, част от които са потомци на преселници от Балкана (Котленско и Еленско), друга част - потомци на преселници от Румъния - дошли в началото на четиридесетте години на ХХ век в резултат от Крайовската спогодба.

Културни и природни забележителности

На 2 км южно от селото се намира археологическата местност "Яйлата" с множество гробници, каменни жилища и ранновизантийска крепостна стена. Северозападно от селото има голям некропол от скитски гробници. На входа на "Яйлата" е открит и разчистен тракийски олтар на слънцето. По високите брегове северно и южно от селото има още редица мегалитни паметници. "Огънчето" - газово находище от края на 50-те години, което и до сега стопля душите на всеки посетил Камен Бряг.

Редовни събития

Посрещане на Джулай морнинг. Участници - хора от цяла България

Други

  • Всяка година на 3 юни в селото се провежда общоселски събор. Поднася се предимно фолклорна програма от местния фолклорен състав и гости от общината.
  • През месец август всяка година се провежда състезание по скално катерене.
  • В началото на месец септември всяка година се провежда традиционият пленер "Море и вятър". В него вземат участие художници и склуптори от цялата страна и чужбина. Пленерът завършва с изложба в художествената галерия на гр. Каварна и продължава да гастролира из страната.
  • На 25 юли 2007 год. в селото е открит информационен център, който дава информация за археологическия резерват "Яйлата" и други туристически обекти в региона.

Външни препратки

Панорамни снимки от Джулай морнинг 2007: Подготовката преди събитието (Формат: QTVR) и Посрещането на изгрева (Формат: JPEG)

Снимки от Камен бряг

Шаблон:Мъниче селища в България