Малака: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: ms:Tanah Melayu
SassoBot (беседа | приноси)
м Робот Изтриване: uk:Малакка
Ред 53: Ред 53:
[[th:คาบสมุทรมลายู]]
[[th:คาบสมุทรมลายู]]
[[tr:Malay Yarımadası]]
[[tr:Malay Yarımadası]]
[[uk:Малакка]]
[[vi:Bán đảo Mã Lai]]
[[vi:Bán đảo Mã Lai]]
[[wuu:马来亚半岛]]
[[wuu:马来亚半岛]]

Версия от 15:04, 16 февруари 2009

П-в Малака (в зелено)

Полуостров Малака или малайски полуостров е голям полуостров в Югоизточна Азия. Заема площ от 239 451 кв. км. Чрез провлака Кра Малака е сухоземно свързана с полуостров Индокитай. Източните брегове се мият от Сиамският залив и Южнокитайско море, а западните - от Андаманско море. Посредством Малакският проток, полуострова е отделен от остров Суматра. На територията на Малака се простират териториите на 4 държави - Малайзия, Сингапур, Тайланд и Мианмар. Сингапур се намира изцяло на полуострова (в най-южната му част), докато само 40 % от територията на Малайзия, 1/5 от тази на Тайланд и 4 % от Мианмар обхващат Малайският полуостров.

Природа

Изглед от брега на Ко Самуи - остров край тайландска Малака

По - голямата част от площта на Малака е заета от ниски планински вериги. По крайбрежията те преминават в низини. Естествената растителност тук са дъждовните екваториални гори, уникални с изключителното си биоразнообразие. Голяма част от горите обаче са изсечени за освобождаване на места за селскостопански земи, пътища и др. Въпреки това обаче значителна част от горите все още заемат обширни територии в Малака. За опазването им са създадени много национални паркове и резервати, които пазят ценни представители на флората и фауната, като най-известни са тигрите, леопардите, слоновете, носорозите, гибоните и др.

Административно значение

На Малайският полуостров се намират едни от най-големите финансови и административни центрове - Сингапур и столицата на Малайзия Куала Лампур. Тук живее и над 80 % от населението на Малайзия. През полуострова са прокарани важни пътища, като най-известен е влакът Ориент - Експрес, който тръгва от Сингапур и стига до Банкок.