Направо към съдържанието

Радослав Михайлов: Разлика между версии

2713 байта добавени ,  преди 13 години
редакция без резюме
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Радослав Михайлов/р.1948 г./, журналист, телевизионен продуцент и водещ
 
Българският журналист Радослав Асенов Михайлов е роден на 7 март 1948 година в София.
Кариерата му на репортер, коментатор, водещ на популярни информационни емисии като "Информационен дневник НЕДЕЛЯ", "Днес", "По света и у нас", "В края на деня", "Вчера, днес, утре", "Панорама", "Светът в действие, "Всяка неделя" започва още през ученическите години, когато сътрудничи на вестник "Средношколско знаме".
Завършва 114 Английска гимназия в София през 1967 г.
Владее отлично английски и руски езици.
Като студент в Юридическия факултет на СУ"Климент Охридски" пише за в."Поглед", "Отечествен фронт",”Труд”.
Учи два семестъра полски език във Варшавския държавeн университет.
Започва работа в Българска телевизия на 01.01.1975 г. и работи на различни длъжности до 1999 г.
Ползува немски, сърбохърватски, италиански езици.
Ръководен от него телевизионен екип е единственият в Западен Бейрут, при започването на юнската война през 1982 г.
Кариерата муси на репортер, коментатор, водещ на популярни информационнителевизионни емисии като "Информационен дневник НЕДЕЛЯ", "Днес", "По светапрограми и у нас", "В края на деня", "Вчера, днес, утре", "Панорама", "Светът в действие, "Всяка неделя"емисии започва още през ученическите години, когато сътрудничи на вестник "Средношколско знаме".
Снима репортажи и документални филми за сирийско-израелските схватки в долината Бекаа, гладът в Етиопия през 1983 г., кървавия преврат в Южен Йемен 1987, събитията в Египет след атентата на президента Асад...
Като студент в Юридическия факултет на СУ"Климент Охридски" пише за в.вестниците "Поглед", "Отечествен фронт",”Труд”.
Радослав Михайлов е автор и продуцент на много телевизионни документални филми, които се съхраняват във филмотеката на БНТ.
Започва работа като литературен сътрудник в Българска телевизия напрез 01.01.1975 г. и работи на различни длъжности до 1999 г.
Сред тях са "Юри Буков","Театърът РОМЕН", "Спомен от Маш дал шамс", "Дисекция на една агресия","Аден в пламъци и кръв","Мисия на ЮНПРОФОР","Сини каски в Македония","Полша-превратът на Солидарност"...
През този период той е редактор, ръководител на екип и водещ на стотици телевизионните програми/ на някои от които и създател/ като:
По негови идеи и с работата му на редактор се създава придобилото популярност телевизионно предаване, пропагандиращо българската култура- "Неделен информационен дневник", предвестник на "Всяка неделя".
- "Информационен дневник НЕДЕЛЯ",
Той е първият български телевизионен журналист предал репортаж за CNN за събитията в България през 1988 г.
- "Вчера, днес, утре",
Като редактор и автор, създава публицистичното телешоу "Еврожурнал", което също като "Специален пратеник", на което е продуцент, изчезват от синия екран, след като е назначен за завеждащ кореспондентския пункт на БНТ в Москва през септември 1995 г. до януари 1999 г.
- "Днес",
- "По света и у нас",
- "В края на деня",
- "Панорама",
- "Светът в действие”,
- "Всяка неделя",
- „Специален пратеник”,
- „Еврожурнал”.
От 1982 до 1989 г. е и кореспондент на БТ в Близкия изток и Африка.
Неговият телевизионен екип е единствен в Западен Бейрут, при започването на юнската война през 1982 г. и репортажите, кореспонденциите от мястото на събитията, които отразява са exclusive reports за световните информационни агенции и телевизии.
Снима репортажи и документални филми за сирийско-израелските схватки в долината Бекаа, гладът в Етиопия през 1983 г., кървавия преврат в Южен Йемен 1987, събитията в Египет след атентата на президента Асад, мисия на ЮНПРОФОР за прилагане ембаргото срещу Югославия, започването на косовските събития, датския референдум-вето на евроидеята...
Радослав Михайлов е автор и продуцент на много телевизионни документални филми, които се съхраняватснимани въвза филмотекатаБТ наи БНТ.
Сред тях са:
- "Театърът РОМЕН"- 1978 г.
- "Спомен от Маш дал шамс"-1982 г.
- "Дисекция на една агресия",-1982 г.
- "Етиопски глад"-1983 г.
- "Аден в пламъци и кръв"-1987 г.
- "Египет между миналото и бъдещето"- 1988 г.
- "Близкият изток с ирано-иракската война"- 1989 г.
- "Полша-превратът на Солидарност" 1990 г.
- "Избори по полски"- 1991 г.
- "Гърция-отново Нова демокрация- 1992 г.
- "Юри Буков"-1992 г.
- "Мисия на ЮНПРОФОР"-1993 г.
- "Сини каски в Македония"-1993 г.
- "Референдум по датски-1993 г.
- "Избори'94"-1994 г.
Радослав Михайлов е редактор и един от водещите на специалния телевизионен екип отразявал полета на първия български космонавт Георги Иванов на 10 април 1978 г. с космическия коран "Союз-33".
По негови идеи и с работата му на редактор се създава бързо придобилото популярност телевизионно предаване, пропагандиращо българската култура- "Неделен информационен дневник"-1978-1979 г., предвестник на "Всяка неделя".
ТойРадослав Михайлов е първият български телевизионен журналист предал репортаж за CNN за събитията в България през 1988 г.
КатоТой редакторе един от създателите и автор,кръстник създавана популярното за времето си информационно-публицистичното телешоу "Еврожурнал", което също като документалната рубрика на БНТ- "Специален пратеник", на коетокоято е продуцент, изчезват от синия екран, след като е назначен за завеждащ кореспондентския пункт на БНТ в Москва през септември 1995 г. до януари 1999 г.
Преди това, Радослав Михайлов ръководи кореспондентското бюро на Комитета за радио и телевизия във Варшава/1989-1991 г./
По време на мандата си в Полша, той същоръководството ена Полското държавно радио му предлага да бъде редактор и водещ на информационнаинформационната програмаемисия на Полскотобългарски държавно радиоезик на българскиполската езикмедия.
Радослав Михайлов е автор на книгите:
Автор е на няколко книги- "Москва асорти","Истински разкази"," Това бе вчера","Куршумите не бяха за нас", "Кавказки възел".
- "Куршумите не бяха за нас"- 1982 г.
Радослав Михайлов публикува свои работи не само в български, но и в чуждестранни медии като www.gazeta.ru, www.sportreport.ru, www.newnews.ru, www.imoti.net и др.
- "Москва асорти"- 1999 г.
Притежател и автор е на информационен интернет глог RadoslavMihaylov и сайт elephantram.
- "Истински разкази"- 2000 г.
- " Това не бе вчера"- 2001 г.
- "Кавказкият възел"- 2008 г.
Публикува на много коментари, пътеписи, репортажи, есета, информации за български и чуждестранни вестници, списания и електронни медии, като www.gazeta.ru, www.sportreport.ru, www.newnews.ru, www.imoti.net.
Редактира блогoовеte RadoslavMihaylov.dir.bg, elephantram.blogspot.com .
Член-основател е на Неправителствената гражданска организация "Свети Георги Софийски" и мрежата от евроексперти "Team Europe-Bulgaria".
14

редакции