Името ми е Червен: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: ro:Mă numesc Roşu
Ред 35: Ред 35:
[[ku:Navê min Sor e]]
[[ku:Navê min Sor e]]
[[no:Mitt navn er Karmosin]]
[[no:Mitt navn er Karmosin]]
[[ro:Mă numesc Roşu]]
[[sr:Зовем се Црвено]]
[[sr:Зовем се Црвено]]
[[sv:Mitt namn är röd]]
[[sv:Mitt namn är röd]]

Версия от 13:28, 14 март 2009

„Името ми е Червен“ е роман на Орхан Памук, издаден през 2000 и преведен на български през 2004. Оригиналното заглавие на турски език е „Benim Adım Kırmızı“.

Сюжет

Двама придворни миниатюристи са убити, докато работят по тайна поръчка за книга на султана. Дворът разпорежда разследване, което се превръща в изследване на корените на ислямската миниатюра и размишление за същността и формата на изкуството, както и за противоречивите му връзки с ислямския канон.

Най-красивата жена в града овдовява. Бъдещето ѝ е неясно заради сложните закони и обществени взаимоотношения, както и заради собствените ѝ съмнения и желания.

Исторически фон

Действието се развива в Истанбул в края на 16 век. В света на традиционната декоративна ислямска миниатюра, служеща единствено за илюстриране на книги, нахлува влиянието на западноевропейското репрезентативно изкуство, в което картините се създават и ценят сами по себе си. Сред миниатюристите се оформят два лагера — на тези, които смятат, че е време да бъдат въприети нови похвати и тези, които вярват, че това е в противоречие с ислямските канони.

Вторият лагер е подкрепен от фанатизирани проповедници, които се борят не само срещу новите форми на изкуство, но и срещу светските развлечения (кафенето) и неортодоксалните религиозни институции (суфизма).

Форма

Романът е полифонична творба, изградена от изповедите на почти всички главни действащи лица, както и на животни, предмети и абстракции.

Източници