Биоразнообразие: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Премахнати редакции на 87.121.39.31, към версия на VolkovBot (huggle)
м (Премахнати редакции на 87.121.39.31, към версия на VolkovBot (huggle))
== Локално биоразнообразие ==
На нашата планета съществуват множество различни екосистеми - от [[океан]]и до [[тропични гори]], от [[савани]] до [[тайга]] и т.н. Те са обособени от разликите в климата на различните региони на планетата или в релефа. Отделните екосистеми се определят в зависимост от растителността в тях, в това от какви видове е представена. Растителните видове определят характера на екосистемата, а оттам и разнообразието в нея.
Сред всички екосистеми най-голямо е биоразнообразието в екосистемата на [[Екваториални гори|дъждовните екваториални и тропични гори]]. Причина за това е, че тази екосистема се простира в райони с горещ и влажен климат, което позволява на растителните видове тук да процъфтяват повече от тези в която и да е друга екосистема на планетата. Разнообразието на [[флора]]та е предпоставка и за изключителното богатство на животиживотинският свят. Броят на видовете, обитаващи [[Екваториални гори|тропическите гори]] е по-голям от този на всички останали екосистеми взети заедно.
В Световния океан най-богатата на видове система са кораловите рифове, разположени в плитките части на шелфовата ивица в тропическите райони. Те са образувани от живи организми - [[корали]]те, които стоят в основата на цялата екосистема. Коралите в рифа играят ролята на дърветата на сушата.
 
== Биоразнообразие по страни ==

Навигация