Лев Виготски: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
RedBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: ro:Lev Vîgotski
кат
Ред 9: Ред 9:
}}
}}


'''Лев Симеонович Виготски''' е един от тримата най-влиятелни руски [[психолог|психолози]] наред с [[Александър Лурия]] и [[Сергей Рубинщайн]].
'''Лев Симеонович Виготски''' е един от тримата най-влиятелни руски психолизи наред с [[Александър Лурия]] и [[Сергей Рубинщайн]]. Виготски завършва [[гимназия]] в град [[Гомел]] със златен медал и постъпва в Юридическия факултет на Московския държавен университет, а малко по-късно започва да учи и в университета "Шанявски". През 1917 завършва и се завръща като учител по литература, естетика, история на изкуството, логика и психология. Организира лаборатория по психология към педагогическото [[училище]] и провежда в нея многобройни изследвания. Неговите интереси са главно в насока на психология на развитието, философия на психологията и теоретична психология. Виготски защитава съществуването и развитието на психологията като самостоятелна наука - наука за психиката и съзнанието. Опитва се да създаде хипотеза за произхода и природата на [[съзнание|съзнанието]]. Провежда изследвания по [[психология]] на естетическото въздействие на литературните произведения, анализирайки "[[Хамлет]]" и малките литературни форми (новели, басни). Вниманието на Виготски е фокусирано върху това как готовото литературно художествено произведение влияе върху човека и преди всичко върху неговия емоционален живот. Той смята, че произведенията на изкуството са обществени оръдия, чрез които се извършва претопяване на емоциите и превръщането им в специфична сфера на индивидуалния човешки живот. Разглеждайки висшите психични процеси (преднамереното внимание, преднамерената и логическата памет, мисленето с понятие), Виготски определя като неразложима по-нататък единица на опосредстваните форми за поведение ''знаковата операция''. Той формулира основен закон на формиране на специфичните за човека висши психични процеси, според който всяка висша, чисто човешка психическа функция първоначално съществува във външна интерпсихична форма и едва по-късно, в специфичния процес на [[Интериоризация|интериоризацията]], се превръща в индивидуална интрапсихична. Виготски обръща голямо внимание и на обучението, според него обучението и развитието не са два независими процеса или един и същи процес, а между тях съществуват сложни отношения. Обучението е най-плодотворно само тогава, когато протича в границите на даден период ([[сензитивен период]]), определян от зоната на най-близкото развитие. Сензитивните периоди съвпадат с така наречените от Виготски оптимални срокове за обучение. Знаменателна е фразата му, че една крачка в обучението може да означава сто крачки в развитието.

== Биография ==
Виготски завършва [[гимназия]] в град [[Гомел]] със златен медал и постъпва в Юридическия факултет на Московския държавен университет, а малко по-късно започва да учи и в университета „Шанявски“. През 1917 завършва и се завръща като учител по литература, естетика, история на изкуството, логика и психология. Организира лаборатория по психология към педагогическото [[училище]] и провежда в нея многобройни изследвания. Неговите интереси са главно в насока на психология на развитието, философия на психологията и теоретична психология. Виготски защитава съществуването и развитието на психологията като самостоятелна наука наука за психиката и съзнанието. Опитва се да създаде хипотеза за произхода и природата на [[съзнание|съзнанието]]. Провежда изследвания по [[психология]] на естетическото въздействие на литературните произведения, анализирайки [[Хамлет]] и малките литературни форми (новели, басни). Вниманието на Виготски е фокусирано върху това как готовото литературно художествено произведение влияе върху човека и преди всичко върху неговия емоционален живот. Той смята, че произведенията на изкуството са обществени оръдия, чрез които се извършва претопяване на емоциите и превръщането им в специфична сфера на индивидуалния човешки живот. Разглеждайки висшите психични процеси (преднамереното внимание, преднамерената и логическата памет, мисленето с понятие), Виготски определя като неразложима по-нататък единица на опосредстваните форми за поведение ''знаковата операция''. Той формулира основен закон на формиране на специфичните за човека висши психични процеси, според който всяка висша, чисто човешка психическа функция първоначално съществува във външна интерпсихична форма и едва по-късно, в специфичния процес на [[Интериоризация|интериоризацията]], се превръща в индивидуална интрапсихична. Виготски обръща голямо внимание и на обучението, според него обучението и развитието не са два независими процеса или един и същи процес, а между тях съществуват сложни отношения. Обучението е най-плодотворно само тогава, когато протича в границите на даден период ([[сензитивен период]]), определян от зоната на най-близкото развитие. Сензитивните периоди съвпадат с така наречените от Виготски оптимални срокове за обучение. Знаменателна е фразата му, че една крачка в обучението може да означава сто крачки в развитието.


=== Произведения ===
=== Произведения ===
* „Педагогическа психология“ — [[1926]]
* "Педагогическа психология" - [[1926]]
* "Педология на подрастващия" - [[1930]]
* „Педология на подрастващия“ [[1930]]
* "Основни течения в съвременната психология" - [[1930]]
* „Основни течения в съвременната психология“ [[1930]]
* "Етюди по история на поведението" (съвместно с [[Александър Лурия]]) - [[1930]]
* „Етюди по история на поведението“ (съвместно с [[Александър Лурия]]) [[1930]]
* "Въображение и творчество в детска възраст" - [[1930]]
* „Въображение и творчество в детска възраст“ [[1930]]
* "Мислене и Реч" - [[1934]]
* „Мислене и Реч“ [[1934]]
* "Умствено развитие на децата в процеса на обучение" - [[1935]]
* „Умствено развитие на децата в процеса на обучение“ [[1935]]
* "Диагностика на развитието и педологическа клиника на трудното детство" - [[1936]]
* „Диагностика на развитието и педологическа клиника на трудното детство“ [[1936]]


=== Източници ===

=== Източник ===
* Виолета Ванева, История на психологията, Русе 2004
* Виолета Ванева, История на психологията, Русе 2004


== Текстове онлайн ==
== Текстове онлайн ==
'''На английски'''
'''На английски'''
*[http://www.marxists.org/archive/vygotsky/ Lev Vygotsky archive @ marxists.org]: all major works
* [http://www.marxists.org/archive/vygotsky/ Lev Vygotsky archive @ marxists.org]: all major works
'''На руски'''
'''На руски'''
*[http://lib.aldebaran.ru/author/vygotskii_lev/vygotskii_lev_psihologiya_iskusstva/ Психология искусства] (1922)
* [http://lib.aldebaran.ru/author/vygotskii_lev/vygotskii_lev_psihologiya_iskusstva/ Психология искусства] (1922)
*[http://yanko.lib.ru/books/psycho/vugotskiy-psc_razv_chel-1-soznanie_kak_problema_psc_i_povedeniya.pdf Сознание как проблема психологии поведения] (1924/5)
* [http://yanko.lib.ru/books/psycho/vugotskiy-psc_razv_chel-1-soznanie_kak_problema_psc_i_povedeniya.pdf Сознание как проблема психологии поведения] (1924/5)
*[http://yanko.lib.ru/books/psycho/vugotskiy-psc_razv_chel-2-istoricheskiy_smysl_psihologicheskogo_krizisa.pdf Исторический смысл психологического кризиса] (1927)
* [http://yanko.lib.ru/books/psycho/vugotskiy-psc_razv_chel-2-istoricheskiy_smysl_psihologicheskogo_krizisa.pdf Исторический смысл психологического кризиса] (1927)
*[http://yanko.lib.ru/books/psycho/vugotskiy-psc_razv_chel-3-problema_kul'turnogo_razvitiya_rebenka.pdf Проблема культурного развития ребенка] (1928)
* [http://yanko.lib.ru/books/psycho/vugotskiy-psc_razv_chel-3-problema_kul'turnogo_razvitiya_rebenka.pdf Проблема культурного развития ребенка] (1928)
*[http://yanko.lib.ru/books/psycho/vugotskiy-psc_razv_chel-9-orudie_i_znak_v_razvitii_rebenka.pdf Орудие и знак в развитии ребенка] (1930)
* [http://yanko.lib.ru/books/psycho/vugotskiy-psc_razv_chel-9-orudie_i_znak_v_razvitii_rebenka.pdf Орудие и знак в развитии ребенка] (1930)
*[http://yanko.lib.ru/books/psycho/vugotskiy-psc_razv_chel-4-istoriya_razvitiya_vysshyh_psih_funkciy.pdf История развития высших психических функций] (1931)
* [http://yanko.lib.ru/books/psycho/vugotskiy-psc_razv_chel-4-istoriya_razvitiya_vysshyh_psih_funkciy.pdf История развития высших психических функций] (1931)
*[http://yanko.lib.ru/books/psycho/vugotskiy-psc_razv_chel-6-lekcii_po_psihologii.pdf Лекции по психологии] (1. Восприятие; 2. Память; 3. Мышление; 4. Эмоции; 5. Воображение; 6. Проблема воли) (1932)
* [http://yanko.lib.ru/books/psycho/vugotskiy-psc_razv_chel-6-lekcii_po_psihologii.pdf Лекции по психологии] (1. Восприятие; 2. Память; 3. Мышление; 4. Эмоции; 5. Воображение; 6. Проблема воли) (1932)
*[http://yanko.lib.ru/books/psycho/vugotskiy-psc_razv_chel-5-problema_razvitiya_i_raspada_vysshih_psih_funkciy.pdf Проблема развития и распада высших психических функций] (1934)
* [http://yanko.lib.ru/books/psycho/vugotskiy-psc_razv_chel-5-problema_razvitiya_i_raspada_vysshih_psih_funkciy.pdf Проблема развития и распада высших психических функций] (1934)
*[http://yanko.lib.ru/books/psycho/vugotskiy-psc_razv_chel-7-myshlenie_i_rech.pdf Мышление и речь] ([http://yanko.lib.ru/books/psycho/vygotsky=ps_pzv_cheloveka=ann.htm ''idem''], [http://www.koob.ru/vigodsky_v_l/vihotskij_mishlenie_i_rech ''idem''], [http://filosof.historic.ru/books/item/f00/s00/z0000763/index.shtml ''idem'']) (1934)
* [http://yanko.lib.ru/books/psycho/vugotskiy-psc_razv_chel-7-myshlenie_i_rech.pdf Мышление и речь] ([http://yanko.lib.ru/books/psycho/vygotsky=ps_pzv_cheloveka=ann.htm ''idem''], [http://www.koob.ru/vigodsky_v_l/vihotskij_mishlenie_i_rech ''idem''], [http://filosof.historic.ru/books/item/f00/s00/z0000763/index.shtml ''idem'']) (1934)
*[http://yanko.lib.ru/books/psycho/vugotskiy-psc_razv_chel-8-konkretnaya_psihologiya_cheloveka.pdf Конкретная психология человека]
* [http://yanko.lib.ru/books/psycho/vugotskiy-psc_razv_chel-8-konkretnaya_psihologiya_cheloveka.pdf Конкретная психология человека]



=== Външни препратки ===
=== Външни препратки ===
* [http://www.vygotskydocumentary.com]

* [http://webpages.charter.net/schmolze1/vygotsky/]
*[http://www.vygotskydocumentary.com]
*[http://webpages.charter.net/schmolze1/vygotsky/]
* [http://www.massey.ac.nz/~alock/virtual/project2.htm]
*[http://www.massey.ac.nz/~alock/virtual/project2.htm]
* [http://vygotsky.afraid.org]
*[http://vygotsky.afraid.org]
* [http://www.eastsideinstitute.org/vygotsky.html]
*[http://www.eastsideinstitute.org/vygotsky.html]
* [http://lchc.ucsd.edu/MCA/Paper/index.html]
* Cole, M. & Wertsch, J. [http://robertexto.com/archivo13/beyond_piaget_vigotsky.htm]
*[http://lchc.ucsd.edu/MCA/Paper/index.html]
* Garai, L. Another crisis in the psychology: [http://www.staff.u-szeged.hu/~garai/Vygotskyboom.htm]
*Cole, M. & Wertsch, J. [http://robertexto.com/archivo13/beyond_piaget_vigotsky.htm]
*Garai, L. Another crisis in the psychology: [http://www.staff.u-szeged.hu/~garai/Vygotskyboom.htm]
* Garai, L. [http://www.staff.u-szeged.hu/~garai/Vymplic.htm]
* Garai, L. [http://www.staff.u-szeged.hu/~garai/Vymplic.htm]
*Ratner, C. [http://robertexto.com/archivo13/historical_and_vigot.htm]
* Ratner, C. [http://robertexto.com/archivo13/historical_and_vigot.htm]
*[http://wik.ed.uiuc.edu/index.php/]
* [http://wik.ed.uiuc.edu/index.php/]
*[http://sciencehack.com/videos/view/634376752589779456 Видео за Виготски]
* [http://sciencehack.com/videos/view/634376752589779456 Видео за Виготски]
*[http://video.google.com/videoplay?docid=634376752589779456]
* [http://video.google.com/videoplay?docid=634376752589779456]
*[http://ahp.yorku.ca/?p=387]
* [http://ahp.yorku.ca/?p=387]


{{СОРТКАТ:Виготски, Лев}}
[[Категория:Психолози]]
[[Категория:Руски учени]]
[[Категория:Руски психолози]]
{{психология-мъниче}}


[[ca:Lev Vygotski]]
[[ca:Lev Vygotski]]

Версия от 21:22, 21 март 2009

Лев Симеонович Виготски
руски психолог
Роден
Починал
ПогребанНоводевическо гробище, Хамовники, Русия

Учил вМосковски държавен университет
Работил вМосковски държавен университет
Лев Симеонович Виготски в Общомедия

Лев Симеонович Виготски е един от тримата най-влиятелни руски психолози наред с Александър Лурия и Сергей Рубинщайн.

Биография

Виготски завършва гимназия в град Гомел със златен медал и постъпва в Юридическия факултет на Московския държавен университет, а малко по-късно започва да учи и в университета „Шанявски“. През 1917 завършва и се завръща като учител по литература, естетика, история на изкуството, логика и психология. Организира лаборатория по психология към педагогическото училище и провежда в нея многобройни изследвания. Неговите интереси са главно в насока на психология на развитието, философия на психологията и теоретична психология. Виготски защитава съществуването и развитието на психологията като самостоятелна наука — наука за психиката и съзнанието. Опитва се да създаде хипотеза за произхода и природата на съзнанието. Провежда изследвания по психология на естетическото въздействие на литературните произведения, анализирайки „Хамлет“ и малките литературни форми (новели, басни). Вниманието на Виготски е фокусирано върху това как готовото литературно художествено произведение влияе върху човека и преди всичко върху неговия емоционален живот. Той смята, че произведенията на изкуството са обществени оръдия, чрез които се извършва претопяване на емоциите и превръщането им в специфична сфера на индивидуалния човешки живот. Разглеждайки висшите психични процеси (преднамереното внимание, преднамерената и логическата памет, мисленето с понятие), Виготски определя като неразложима по-нататък единица на опосредстваните форми за поведение знаковата операция. Той формулира основен закон на формиране на специфичните за човека висши психични процеси, според който всяка висша, чисто човешка психическа функция първоначално съществува във външна интерпсихична форма и едва по-късно, в специфичния процес на интериоризацията, се превръща в индивидуална интрапсихична. Виготски обръща голямо внимание и на обучението, според него обучението и развитието не са два независими процеса или един и същи процес, а между тях съществуват сложни отношения. Обучението е най-плодотворно само тогава, когато протича в границите на даден период (сензитивен период), определян от зоната на най-близкото развитие. Сензитивните периоди съвпадат с така наречените от Виготски оптимални срокове за обучение. Знаменателна е фразата му, че една крачка в обучението може да означава сто крачки в развитието.

Произведения

  • „Педагогическа психология“ — 1926
  • „Педология на подрастващия“ — 1930
  • „Основни течения в съвременната психология“ — 1930
  • „Етюди по история на поведението“ (съвместно с Александър Лурия) — 1930
  • „Въображение и творчество в детска възраст“ — 1930
  • „Мислене и Реч“ — 1934
  • „Умствено развитие на децата в процеса на обучение“ — 1935
  • „Диагностика на развитието и педологическа клиника на трудното детство“ — 1936

Източници

  • Виолета Ванева, История на психологията, Русе 2004

Текстове онлайн

На английски

На руски

Външни препратки