Кърваво писмо: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
При обявяването на [[Априлското въстание]] в [[Копривщица]] [[Тодор Каблешков]] пише писмо, с което съобщава на [[Панагюрище]], че въстанието е започнало и го подписва с кръв от убития мюдюрин.
'''Кървавото писмо''' е [[писмо]], написано от Тодор Каблешков. При обявяването на [[Априлското въстание]] в [[Копривщица]] той пише писмо, с което съобщава на своите съмишленици в [[Панагюрище]], че въстанието е започнало, и го подписва с кръв от убития [[мюдюрин]]. Писмото е изпратено на 20 април (стар стил) до [[Георги Бенковски]] в Панагюрище.


Ето неговото съдържание, според [[Захари Стоянов]]:
Писмото е изпратено на 20 април (стар стил) до [[Бенковски]] в [[Панагюрище]].

Ето неговото съдържание според [[Захари Стоянов]]:


''"Братя!''
''"Братя!''
Ред 19: Ред 17:
[[Категория:Априлско въстание]]
[[Категория:Априлско въстание]]
[[Категория:Панагюрище]]
[[Категория:Панагюрище]]
[[Категория:Писма]]
ждинсше
[[pl:Krwawy List]]
[[pl:Krwawy List]]

Версия от 05:55, 8 април 2009

Кървавото писмо е писмо, написано от Тодор Каблешков. При обявяването на Априлското въстание в Копривщица той пише писмо, с което съобщава на своите съмишленици в Панагюрище, че въстанието е започнало, и го подписва с кръв от убития мюдюрин. Писмото е изпратено на 20 април (стар стил) до Георги Бенковски в Панагюрище.

Ето неговото съдържание, според Захари Стоянов:

"Братя!

Вчера пристигна в село Неджеб ага, из Пловдив, който поиска да затвори няколко души заедно с мене. Като бях известен за вашето решение, станало в Оборищкото събрание, повиках няколко души юнаци и след като се въоръжихме, отправихме се към конака, който нападнахме и убихме мюдюра, с няколко заптии... Сега, когато ви пиша това писмо, знамето се развява пред конака, пушките гърмят, придружени от ека на черковните камбани, и юнаците се целуват един други по улиците!... Ако вие,братя, сте биле истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище...

 Копривщица, 20 априлий 1876 г.

Т. Каблешков.

Бях очевидец, когато се извърши всичко гореказано в писмото на Тодора. Тръгвам за Клисура, за да направя същото.

Н. Караджов"