Майкъл Игнатиев: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
RedBot (беседа | приноси)
MSBOT (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: fa:مایکل ایگناتیف
Ред 30: Ред 30:
[[de:Michael Ignatieff]]
[[de:Michael Ignatieff]]
[[en:Michael Ignatieff]]
[[en:Michael Ignatieff]]
[[fa:مایکل ایگناتیف]]
[[fi:Michael Ignatieff]]
[[fi:Michael Ignatieff]]
[[fr:Michael Ignatieff]]
[[fr:Michael Ignatieff]]

Версия от 09:42, 16 април 2009

Майкъл Игнатиев
Michael Grant Ignatieff
лидер на Либералната партия на Канада.
Ignatieff-1.jpg

Роден

РелигияПравославна църква
Учил вОксфордски университет
Харвардски университет
Университет на Торонто
ПартияЛиберална партия на Канада
Работил вОксфордски университет
Харвардски университет
Университет на Торонто
Университет на Британска Колумбия
Лондонско училище по икономика и политически науки
Лондонски университет
Лайденски университет
Централноевропейски университет
Лайденски университет (2013 – 2014)[1]
НаградиНаграда „Хана Аренд“ (2003)[2]
Семейство

Подпис
Уебсайтwww.michaelignatieff.ca
Майкъл Игнатиев в Общомедия


Майкъл Игнатиев (Шаблон:Lang-en) е роден 12 май 1947 в Торонто, Канада. Той е канадски историк, публицист и политик. Той е от руски произход и е син на Георгий Павлович Игнатиев (1913, Санкт Петербург - 1989, Торонто) и Алисън Грант, внук на Павел Николаевич Игнатиев и правнук на Николай Павлович Игнатиев.

Биография

Завършва университета в Торонто, а през 1976 г. защитава дисертация си по степен на доктор по философия (доктор) от Харвардския университет. От 1976 до 1978, преподава в Университета в Британска Колумбия. През 1978 г. заминава за Англия, където работи в университета Кеймбридж до 1984 г. По време на своето пребиваване във Великобритания, Игнатиев стана известен като водещ на предаванич по радиото и телевизията. През 2000 г. той е отива на работа в Харвардския университет, където преподава до 2005 г., когато се връща в Канада и се присъединява към Университета в Торонто.

Политическа дейност

Игнатиев е бил активен в политиката като студент, участвал в изборната кампании на Пиер Трюдо и Лестър Пиърсън. През 2004 г., група деятели на Либералната партия на Канада се обръща с предложение към Игнатиев да се кандидатира за поста на лидер на партията на Либералите. През ноември 2006, Игнатиев бе избран за член на Камарата на общините на Канада (House of Commons), и преизбран през 2008 г. През декември 2006, Игнатиев се кандидатира за поста на лидер на Либералната партия на Канада, но загубва от Стефан Дион, който по-късно го назначава за негов заместник. През ноември 2008 г., Игнатиев се кандидатира отново за лидер на партията. Изборът за нов лидер трябваше да се проведе на Конгреса на Либералната партия през май 2009 г. във Ванкувър. Въпреки това, в началото на декември 2008 г., другите двама кандидата за лидер, Боб Раи и Доминик ЛюБлан, оттеглиха своите кандидатури и по този начин направиха Игнатиев действителният победител без избори. На 10-ти декември 2008 е избран за временен лидер на Либералната партия.


Шаблон:Канадци-мъниче

  1. 3206 // Посетен на 19 юни 2019 г.
  2. www.boell.de