Направо към съдържанието

Аполоний Тиански: Разлика между версии

м
редакция без резюме
(Нова страница: '''Аполоний Тиански''' е роден през I век пр. Хр. в една планинска местност на име Тиана, в [[Капа…)
 
мРедакция без резюме
'''Аполоний Тиански''' е роден през [[I век]] пр. Хр. в една планинскапланинската местност на име Тиана, в [[Кападокия]], [[Мала Азия]]. Тиана е била разположена в близост до Тарсос, родния град на [[Апостол Павел]]. Като 14-годишно дете Аполоний вече играе важна роля в храмовете на Тарсос, привличайки вниманието на гръцките мъдреци. По същото време и детето Павел - 4 или 5 години по-малък от Аполоний - е посещавал училищата на този известен град. Вероятнона пътищата им не са се кръстосали; местата в които Павел е обучаван били по-тихикултура и изолиранимъдрост.
 
Това, което Тарсос е можел да предостави на младия Аполоний, той скоро усвоява напълно. За кратко време надрасва своите учители и тъй като няма какво повече да научи от тях, се обръща към други източници на мъдрост. Ето защо отива в Егея, прочутия храмов център на бога на изцеленията - [[Ескулап]]. Получава посвещение от [[Жрец|жреците]] и като млад свещенослужител на Ескулап, започва удивително плодотворна лекарска практика. Славата му на учител и лечител се разнася по света. Огромни множества от болни и страдащи се стичат в Егея заради Аполоний.
Тогава идва едно събитие, което подтиква Аполоний сам да обуздае своя стремителен възход. УмираСмъртта на баща му. Аполоний раздава голямото наследено богатство и става последовател на питагорейската[[Питагор|Питагорейската]] школа, на нейните строги, аскетични правила за живот.
 
По собствена воля, той става ученик на [[Питагор]] и като такъв си налага 5-годишно пълно мълчание. Става [[вегетарианец]] и такъв остава през целия си живот, храни се само с плодове и растения, носи дрехи изключително от растителни материи, ходи бос и позволява на брадата и косата си да растат безпрепятствено – както правели всички посветени преди и след него. Вземайки пример от [[Питагор]], Аполоний започва голямото си странстване по света. На 21 години той преброжда, без да наруши обета си за мълчание, земите и градовете на [[Мала Азия]], през които по-късно ще броди и Павел, като апостол на [[Христос|Христовото]] послание. Пълното мълчание на Аполоний само увеличава сензацията и възбужда всеобщ интерес при всяко негово появяване. Където и да се покаже, го обкръжавали хора, които търсели изцеление или някаква друга помощ. Без да казва нито дума, само с полагане на ръце, той успявал и изцелявал всички. Също, без думи, но с голяма сила, той наказвал различните злоупотреби, на които често се натъквал в градовете. Разказват, че в един такъв град, страдащ от глад, поради спекулата на търговците, Аполоний написал само няколко думи върху една дъсчица, която изпратил да занесат на пазарния площад. Ефектът бил този, че пазарът се изпълнил със зърно и градът бил спасен. Немият пророк, всъщност един юноша, се радвал на авторитет, какъвто никой друг не притежавал, само с един знак, можел да насочва социалния живот на хората.
566

редакции