Разлика между версии на „Чичовци“

Направо към навигацията Направо към търсенето
2506 bytes added ,  преди 11 години
редакция без резюме
м (Премахната редакция 2162953 на 89.25.59.103 (б.))
 
Централен конфликт в повестта е враждата между двама съседи - Иван Селямсъзът и Варлаам Копринарката.
Вазов разкрива живота на едни хора, които са в пълна противоположност от героите Бойчо Огнянов или Соколов от "Под игото".
 
Разкрива ни образите на Селямсъза, Копринарката, Мичо Бейзадето, Мунчо, Иванчо Йотата и т.н.
Има вражда между Селямсъза и Копринарката, която е интересно описана в повестта. За всеки от тях има отделна глава, която го характеризира.
Вазов усмива героите, НО НЕ ги отрича, не ги заклеймява.
" Чичовци " - това е малкият живот на малките .хора, миналото като всекидневие, историята като бит. " Чичовци " - това значи прости, изостанали хора, но това означава и наши роднини, наши близки. Вазов се подиграва с тяхното невежество, с тяхната страхливост, но в смеха му няма студенината на отчуждението,а звучат и топлите нотки на снизхождение и близост. Смеейки се, той все пак прощава на петстотингодишния роб това, че страхливо прави път на онбашията и е далеч от световното културно развитие. Вазов всъщност обича своите "чичовци ", обича ги не защото са кой знае колко добри, а просто тъй - защото техните недостатъци и пороци имат своето историческо обяснение и преди всичко, защото са част от българското, защото са родната среда на неговото детство -изостанала, примитивна, но все пак симпатична.С яркия си национален колорит, с вярно уловената атмосфера на последното десетилетие от робството, повестта вече плътно приближава своя автор до идеята за " Под игото ".
{{литература-мъниче}}
 
Анонимен потребител

Навигация