Направо към съдържанието

Горазд: Разлика между версии

10 байта добавени ,  преди 13 години
редакция без резюме
м (Робот Добавяне: ru:Горазд Охридский)
Редакция без резюме
Ръкоположен в ''[[Рим]]'' от епископ [[Формоза Портуенски]] в [[868]] г. заедно с други ученици на равноапостолите.
 
През [[885]] г. архиепископ [[Методий]], който е на смъртното легло, го обявява за свой наследник като глава на основаната от него [[школа]] и като [[архиепископ]]. Това обаче не е зечетено от папа и [[Великоморавия|Великоморавската]] църква е предадена на върлия противник на славянството Викхинг (Wiching) епископа на Нитра. Формално той си остава само епископ на словашкия главен град Нитра и не е ръкополжен за архиепископ, но е обявен за управляващ митрополит, което е напълно достатъчно да расипе школата, да хвърли в затвора в [[886]] г. като еретици и да съди много судентистуденти, сред които своя основен кокурентконкурент Горазд и видните ученици на Методий [[Климент Охридски|Климент]] и [[Наум Преславски|Наум]], а други просто са избити, прокудени или продадени в робство.
 
Съдбата на Горазд след това не може да се установи със сигурност. Много е възможно е при гоненията на кирило-методиевите ученици да е убит като много други от немското духовенство. Възможно е да е останал в затвора или високопоставените му роднини да са му е издействли освобождаване срещу условието да отиде в изгнание или да остане под домашен арест.
 
Допустимо е да се мисли че след като Викхинг избягава от Великоморавия в 991 при войната между Великоморавия и Германия, а в [[899]] г. при новия княз Моймир II , на вакантното архиепископско място наи-сетне е назначен титуляр това да е той. Когато в 906 г. Великоморавия загива някои смятат, че Горазд, ако е уцелял след 886 г. се спасява в България или в Бохемия (дн. Чехия), а съществува информация, че Горазд е станал първи епископ на [[Краков]].
Анонимен потребител