Рафаел Надал: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 465: Ред 465:
| [[Картинка:Flag of Switzerland.svg|20px|Швейцария]] [[Роджър Федерер]]
| [[Картинка:Flag of Switzerland.svg|20px|Швейцария]] [[Роджър Федерер]]
| 6:7(7), 6:4, 6:7(3), 6:2, 2:6
| 6:7(7), 6:4, 6:7(3), 6:2, 2:6
| 10.
|}
10.
| 17.05.2009
| 17.05.2009
| [[Мадрид Мастърс|Мадрид]], [[Испания]]
| [[Мадрид Мастърс|Мадрид]], [[Испания]]

Версия от 17:11, 17 май 2009

Рафаел Надал
Rafael Nadal
Информация
ДържаваИспания Испания
Роден
Живее вИспания Манакор
Височина / Тегло185 cm / 85 kg
Прякор(и)Рафа, Ел Матадор
Кариера
Професионална2001
Пари от наградни фондове$22,162,597
Сингъл
Победи-загуби1070–221
Титли от Големия шлем6
Титли от ATP30
Най-висока позиция1 (18.08.2008)
Двойки
Победи-загуби138–76
Титли от ATP3
Най-висока позиция26 (08.08.2005)
Отборно
Купа ДейвисИспания 2004 -
Друго
Летни олимпийски игри
Златен медал Пекин 2008 - сингъл
Информацията е актуална към 18.08.2008
Рафаел Надал в Общомедия

Рафаел Надал Парера (на испански Rafael Nadal Parera) е испански тенисист, роден на 3 юни 1986 г. в Манакор, град разположен на остров Майорка. Има четири поредни титли от Ролан Гарос. С отбора на Испания печели Купа Дейвис през 2004 г. Държи рекорда за най-много поредни победи при мъжете на една настилка - 81 победи на клей, постигнати между април 2005-а и май 2007-а. Носител е на две награди на АТП - за новак на годината (2003) и тенисист с най-голям напредък (2005), както и Спортна награда Лауреус за новак на годината (2006). Рафаел влиза в топ 50 на света още на шестнадесет години, а две години по-късно вече е в подножието на върха, достигайки второто място.

Семейство и ранни години

Бащата на Надал, Себастиан е собственик на ресторант и има стъкларски бизнес, а майка му Ана Мария е домакиня. Рафа има по-малка сестра, Мария Изабел. Има и двама известни чичовци: Мигел Анхел Надал, бивш футболист на Барселона, Майорка и националния отбор на Испания, и Тони Надал, бивш тенисист, който в момента е треньор на Рафаел.

Тони запалва Рафа по тениса когато той е едва тригодишен. Той е и човекът, който го научава да играе с лявата ръка, въпреки че не е левичар. Първоначално Рафаел е раздвоен между тениса и футбола, но окончателно решава да прави кариера в тениса, когато дванадесетгодишен печели Европейското първенство за деца до 12 год.

На четиринадесет години побеждава не кого да е, а Пат Кеш, шампион от Уимбълдън. Кеш отива в Майорка, за да играе демонстративен мач с Борис Бекер, но германецът е принуден да се откаже поради контузия и е заменен от Надал.

Кариера

2002 - 2004

През 2002 г. Надал участва на първия си турнир от АТП Тур в Майорка и печели първия си мач там - срещу парагваеца Рамон Делгадо. Така той става едва деветият тенисист, който печели среща от турнир на АТП преди да навърши 16 год.[1] Рафа печели шест Фючърс турнира в родината си, като постига 20 поредни победи, а балансът му от този вид турнири е 37 победи и 3 загуби.

През 2003 г. Надал започва да се налага сред елита на световния тенис. Печели два Чалънджър турнира и играе финал на още четири. Дебютира в турнир от сериите Мастърс в Монте Карло, където стига до трети кръг, а след месец повтаря класирането си и в Хамбург. Пропуска Ролан Гарос поради контузия в десния лакът. За сметка на това дебютира в турнир от Големия шлем на Уимбълдън, при това с победа срещу Марио Анчич. Стигайки до трети кръг, седемнадесетгодишният Надал става най-младият тенисист, стигнал дотамслед шестнадесетгодишния Борис Бекер през 1984-а.[2] На турнира в Умаг за първи път играе полуфинал на турнир от висока категория, но губи от своя идол и добър приятел Карлос Моя. Моя, който също е роден на остров Майорка и тренира заедно с Надал, неведнъж е заявявал, че не е виждал друг испански тенисист на възрастта на Надал, който е толкова добър. На същия турнир печели първата си титла на двойки.

В началото 2004-а Надал играе финал в Окланд. В Ещорил през месец април получава контузия в левия глезен и се завръща на кортовете чак след три месеца. Скоро след това печели турнира в Сопот. Рафа изиграва много важна роля в отбора на Испания при спечелването на Купа Дейвис, надделявайки над играчи като Радек Щепанек, Арно Клеман, а на финала и над Анди Родик. С тази си победа над американеца се превръща в най-младия тенисист от държава, взела Купа Дейвис през съответната година, спечелил мач на сингъл във финал на турнира.[3]

2005

Открито първенство на САЩ 2006

През 2005-а Надал окончателно се етаблира сред най-добрите тенисисти в света. Испанската сензация печели цели 11 турнира, с което счупва рекорда на Матс Виландер за най-много титли, спечелени от тийнейджър за един сезон (9 през 1983-а). Завършва годината на второ място в ранглистата, нещо, което тийнейджър прави за първи път след Борис Бекер през 1986 г., и става първият испанец в историята на толкова предна позиция в крайното класиране за годината.

Рафа започва годината с четвърти кръг на Откритото първенство на Австралия. Следват титли в Салвадор и Акапулко. На първия си финал на турнир от сериите Мастърс Надал е на две точки от трисетова победа над Роджър Федерер, но в крайна сметка губи с 2:3 сета. Следват обаче четири поредни титли от Монте Карло, Барселона, Рим и Ролан Гарос, като Рафаел постига 24 поредни победи, с което подобрява рекорда на Андре Агаси от 1988 г. за най-много поредни победи, постигнати от тийнейджър през "ерата на откритите първенства". С първата му победа в Монте Карло започва серията му от 81 поредни победи на клей. На финала в Рим надделява над Гилермо Кория в мач, продължил 5 часа и 14 минути - това е най-дългият финал в ерата на откритите първенства. След тази среща вече е в топ 5 на света.

На Уимбълдън Надал преживява разочарование, след като е елиминиран във втория кръг от неизвестния представител на Люксембург Жил Мюлер. Следват три поредни титли от турнирите в Бастад, Щутгарт и Канада Мастърс. След победата в немския град Надал се изкачва на второ място в световната ранглиста, ставайки третият най-млад тенисист (19 години, 1 месец и 22 дни), стигнал до тази позиция след Борис Бекер (18 години, 9 месеца и 17 дни) и Бьорн Борг (18 години, 10 месеца и 2 дни).

На Откритото първенство на САЩ Надал стига до третия кръг. След това печели турнира в Пекин и Мастърса в Мадрид. Контузия в лявото стъпало го възпрепятства да вземе участие в Тенис Мастърс Къп.

Равносметката на Надал в края на годината е впечатляваща. 11 титли, от които 4 на турнири от сериите Мастърс - също толкова колкото има и номер едно в света Федерер. Победите на Надал са 79, а тези на Федерер - 81.

2006

Синсинати Мастърс 2006

Сезонът за Надал започва чак през февруари, тъй като той контузията на крака му още не е излекувана напълно. Въпреки това бързо навлиза във форма и още на втория си турнир за годината печели титлата, надделявайки над Федерер в Дубай. Малко след това повтаря упражнението в Монте Карло и Рим. Така Рафа вече има пет победи от шест мача срещу Федерер, а никой друг тенисист не е побеждавал швейцареца повече от веднъж след като той заема първото място в ранглистата в началото на 2004-а. Мужду тези два турнира Надал защитава и титлата си от Барселона.

На финала на Ролан Гарос Надал за пореден път успява да победи Федерер. в първия мач от турнира той надделява над Робин Сьодерлинг и счупва рекорда на Гилермо Вилас от 53 поредни победи на клей през 1977 г. След този мач се състои церемония, на която на Рафа е връчен трофей, представляващ напречен разрез на клей корт. На церемонията присъства и Вилас, който въпреки похвалите, които изрича за Надал, не е готов изцяло да признае новия рекорд - все пак той постига 53-те си победи в рамките на един сезон, а в интервю за Ройтерс заявява, че има чувството, че Рафа нарочно е играл и на по-слаби турнири, за да може да постигне лесни победи.[4]

Следващата среща между номер едно и две в света е на финала на Уимбълдън. Очаквано Федерер побеждава, тъй като на трева е почти непобедим. За Надал пък стигането до финал е изненадващо - по пътя си до там той побеждава в шест мача (сред тях победи над Агаси и Маркос Багдатис), а преди този турнир в цялата си кариера има само три победи на тревна настилка.

На Откритото първенство на САЩ Надал регистрира най-доброто си класиране на този турнир в кариерата си, стигайки до четвъртфинал , загубен от Михаил Южни. На финалния турнир за годината - Тенис Мастърс Къп - Рафа стига до полуфинал, където за втори път през годината е победен от Федерер.

2007

Синсинати Мастърс 2006

През 2007-а Надал стига до четвъртфинал на Откритото първенство на Австралия, късето е елиминиран от Фернандо Гонсалес. Срещу Новак Джокович печели първа титла от Индиън Уелс Мастърс. След четвъртфинал в Маями, където джокович успява да се реваншира, Рафа за трета поредна година печели Мастърса в Монте Карло, като надделява на финала над Федерер. Така става първият тенисист с три поредни победи след Илие Настасе през 1971-1973.

На 2 май в Майорка се състои т. нар. Battle of Surfaces. Това е демонстративен мач между Надал и Федерер на корт, който от едната страна на мрежата е с тревно покритие, а от другата - с клей. Причината за среща на такъв корт, за чиято подготовка трябват 19 дни и над 1,6 милиона долара, е че по това време Надал доминира на клей с 72 поредни победи, а Федерер - на трева с 48 поредни победи. Досадният недостатък на този корт е, че при всяка смяна на полетата играчите трябва да сменят и маратонките си, пригодени за игра на различния тип настилка. В крайна сметка Надал побеждава със 7:5, 4:6, 7:6(10).

Надал продължава с хет-триковете си и в Барселона и Рим (в Рим е първият тенисист с три поредни титли). Така се стига и до Хамбург Мастърс, на чиито финал Рафаел губи от Федерер, с което се слага край на победната му серия на клей. Надал обаче си отмъщава на финала на Ролан Гарос, като за втора поредна година прекъсва амбициите на швейцареца да спечели единствената липсваща му титла от Големия шлем. От своя страна, с тази си трета поредна титла от Ролан Гарос, Рафа става първият тенисист след Бьорн Борг през 1978-1981, който постига това нещо.

На Уимбълдън се случва куриоз. Мачовете на Надал от третия и четвъртия кръг срещу съответно Робин Сьодерлинг и Михаил Южни (и двата петсетови) се играят в продължение на шест дни заради почти непрекъснатия дъжд над Лондон. Надал стига до финала, но отново губи от Федерер.

Следва последната засега титла на Рафаел - от турнира в Щутгарт.

Още от Уимбълдън Надал има проблеми с колената, които се отразяват на играта му. Така се стига и до ранното отпадане на Откритото първенство на САЩ - там губи в четвъртия кръг от сънародника си Давид Ферер.

Класиране в края на годината

Година 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008
Сингъл 818 235 47 51 2 2 2 1
Двойки 1537 1116 179 46 50 314 118 92

Титли и участия на финал

Титли на сингъл (40)

Дата Турнир Противник Резултат
1. 14.07.2002 Аликанте, Испания F5 Испания Марк Форнел-Местрес 7:5, 3:6, 6:3
2. 18.08.2002 Виго, Испания F10 Аржентина Антонио Пасторино 4:6, 7:6(4), 6:4
3. 22.09.2002 Барселона, Испания F15 Испания Марк Форнел-Местрес 6:3, 6:4
4. 29.09.2002 Мадрид, Испания F16 Испания Гилермо Гарсия-Лопес 6:3, 7:6(1)
5. 24.11.2002 Гран Канария, Испания F19 Испания Марк Форнел-Местрес 6:2, 6:3
6. 01.12.2002 Гран Канария, Испания F20 Германия Флориан Майер 7:6(3), 6:4
7. 30.03.2003 Барлета, Италия Испания Алберт Портас 6:2, 7:6(2)
8. 03.08.2003 Сеговия, Испания Чехия Томас Жиб 6:2, 7:6(1)
9. 15.08.2004 Сопот, Полша Аржентина Хосе Акасусо 6:3, 6:4
10. 19.02.2005 Салвадор, Бразилия Испания Алберто Мартин 6:0, 6:7(2), 6:1
11. 27.02.2005 Акапулко, Мексико Испания Алберт Монтанес 6:1, 6:0
12. 17.04.2005 Монте Карло, Монако Аржентина Гилермо Кория 6:3, 6:1, 0:6, 7:5
13. 24.04.2005 Барселона, Испания Испания Хуан Карлос Фереро 6:1, 7:6(4), 6:3
14. 08.05.2005 Рим, Италия Аржентина Гилермо Кория 6:4, 3:6, 6:3, 4:6, 7:6(6)
15. 05.06.2005 Ролан Гарос, Париж, Франция Аржентина Мариано Пуерта 6:7(6), 6:3, 6:1, 7:5
16. 10.07.2005 Бастад, Швеция Чехия Томас Бердих 2:6, 6:2, 6:4
17. 24.07.2005 Щутгарт, Германия Аржентина Гастон Гаудио 6:3, 6:3, 6:4
18. 14.08.2005 Монреал, Канада САЩ Андре Агаси 6:3, 4:6, 6:2
19. 18.09.2005 Пекин, Китай Аржентина Гилермо Кория 5:7, 6:1, 6:2
20. 23.10.2005 Мадрид, Испания Хърватия Иван Любичич 3:6, 2:6, 6:3, 6:4, 7:6(3)
21. 05.03.2006 Дубай, ОАЕ Швейцария Роджър Федерер 2:6, 6:4, 6:4
22. 23.04.2006 Монте Карло, Монако Швейцария Роджър Федерер 6:2, 6:7(2), 6:3, 7:6(5)
23. 30.04.2006 Барселона, Испания Испания Томи Робредо 6:4, 6:4, 6:0
24. 14.05.2006 Рим, Италия Швейцария Роджър Федерер 6:7(0), 7:6(5), 6:4, 2:6, 7:6(5)
25. 11.06.2006 Ролан Гарос, Париж, Франция Швейцария Роджър Федерер 1:6, 6:1, 6:4, 7:6(4)
26. 18.03.2007 Индиън Уелс, Калифорния, САЩ Сърбия Новак Джокович 6:2, 7:5
27. 22.04.2007 Монте Карло, Монако Швейцария Роджър Федерер 6:4, 6:4
28. 29.04.2007 Барселона, Испания Аржентина Гилермо Каняс 6:3, 6:4
29. 13.05.2007 Рим, Италия Чили Фернандо Гонсалес 6:2, 6:2
30. 10.06.2007 Ролан Гарос, Париж, Франция Швейцария Роджър Федерер 6:3, 4:6, 6:3, 6:4
31. 22.07.2007 Щутгарт, Германия Швейцария Станислас Вавринка 6:4, 7:5
32. 27.04.2008 Монте Карло, Монако Швейцария Роджър Федерер 7:5, 7:5
33. 04.05.2008 Барселона, Испания Испания Давид Ферер 6:1, 4:6, 6:1
34. 18.05.2008 Хамбург, Германия Швейцария Роджър Федерер 7:5, 6:7(3), 6:3
35. 08.06.2008 Ролан Гарос, Париж, Франция Швейцария Роджър Федерер 6:1, 6:3, 6:0
36. 15.06.2008 Лондон, Англия Сърбия Новак Джокович 7:6(6), 7:5
37. 06.07.2008 Уимбълдън, Лондон, Великобритания Швейцария Роджър Федерер 6:4, 6:4, 6:7(5), 6:7(8), 9:7
38. 27.07.2008 Торонто, Канада Германия Николас Кифер 6:3, 6:2
39. 17.08.2008 Олимпийски игри, Пекин, Китай Чили Фернандо Гонсалес 6:3, 7:6(2), 6:3
40. 01.02.2009 Открито първенство на Австралия, Мелбърн, Австралия Швейцария Роджър Федерер 7:5, 3:6, 7:6(3), 3:6, 6:2
Легенда
Голям шлем (6)
Мастърс Къп (0)
Олимпийски игри (1)
Серии Мастърс (12)
АТП Тур (13)
Чалънджър (2)
Фючърс (6)

Загубени финали на сингъл (9)

Дата Турнир Противник Резултат
1. 02.02.2003 Хамбург, Германия Хърватия Марио Анчич 2:6, 3:6
2. 03.03.2003 Шербур, Франция Аржентина Серхио Ройтман 3:6, 7:5, 4:6
3. 23.03.2003 Каляри, Италия Италия Филипо Воландри 6:2, 2:6, 1:6
4. 04.05.2003 Екс ан Прованс, Франция Аржентина Мариано Пуерта 6:3, 6:7(6), 4:6
5. 12.01.2004 Окланд, Нова Зеландия Словакия Доминик Хърбати 6:4, 2:6, 5:7
6. 03.04.2005 Маями, Флорида, САЩ Швейцария Роджър Федерер 6:2, 7:6(4), 6:7(5), 3:6, 1:6
7. 09.07.2006 Уимбълдън, Лондон, Великобритания Швейцария Роджър Федерер 0:6, 6:7(5), 7:6(2), 3:6
8. 20.05.2007 Хамбург, Германия Швейцария Роджър Федерер 6:2, 2:6, 0:6
9. 08.07.2007 Уимбълдън, Лондон, Великобритания Швейцария Роджър Федерер 6:7(7), 6:4, 6:7(3), 6:2, 2:6 10. 17.05.2009 Мадрид, Испания Швейцария Роджър Федерер 6:4 6:4

Титли на двойки (4)

Дата Турнир Партньор Противник Резултат
1. 27.07.2003 Умаг, Хърватия Испания Алекс Лопес-Морон Австралия Тод Пери
Япония Томас Шимада
6:1, 6:3
2. 11.01.2004 Мадрас, Индия Испания Томи Робредо Израел Йонатан Ерлих
Израел Анди Рам
7:6(3), 4:6, 6:3
3. 08.01.2005 Доха, Катар Испания Алберт Коста Румъния Андрей Павел
Русия Михаил Южни
6:3, 4:6, 6:3
4. 27.04.2008 Монте-Карло, Франция Испания Томи Робредо Индия Махеш Бупати
Марк Ноулес
6:3 6:3

Загубени финали на двойки (3)

Дата Турнир Партньор Противник Резултат
1. 24.04.2005 Барселона, Испания Испания Фелисиано Лопес Индия Леандер Паеш
Сърбия и Черна Гора Ненад Зимонич
3:6, 3:6
2. 07.01.2007 Мадрас, Индия Испания Бартоломе Салва-Видал Белгия Ксавие Малис
Белгия Дек Норман
6:7(4), 6:7(4)
3. 25.04.2007 Барселона, Испания Испания Бартоломе Салва-Видал Румъния Андрей Павел
Германия Александер Васке
3:6, 6:7(1)

Отборни титли (1)

Дата Турнир Съотборници Противник Резултат
1. 03-05.12.2004 Купа Дейвис, Севиля
Испания
Хуан Карлос Фереро, Карлос Моя,
Томи Робредо
САЩ САЩ 3-2

Външни препратки

Източници