Разлика между версии на „Манастирски ливади“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м
'''„Манастирски ливади“''' е [[квартал]] в южната част на [[София]], разположен близо до [[Витоша]]. Намира се от двете страни на [[България (булевард в София)|бул. „България“]], преди [[Околовръстен път (София)|Околовръстното шосе]]. Западната част е силно застроена, а в източната тепърва започват нови проекти за жилищни комплекси. Кварталът е един от най-перспективните и бързоразвиващи се райони на София. Манастирски ливади се намира в удобна близост до центъра на София и се обслужва от една от най-бързите и добри пътни артерии на столицата – булевард България. Разположението на Манастирски ливади близо до Витоша и до най-престижните жилищни квартали Бояна, Драгалевци и Киноцентър от една страна и близостта на квартала до центъра на София – 15 минути път с кола, от друга, го правят едно от най – предпочитаните и комфортни места за живеене. Кварталът се характеризира с тиха и спокойна атмосфера, уникален микроклимат и чист въздух. Лифтът за ски пистите на Витоша се намира в непосредствена близост до Манастирски ливади.
На територията на района на Манастирски ливади се намират МБАЛ Св. София, БИЛЛА, хотел Феста Барцело, Мол България, бутикови магазини, заведения от сферата на услугите и забавленията. В близост има поликлиника, спортна зала, три реномирани училища – едното с разширено изучаване на английски език, а другото на немски, три детски градини, Националния Исторически музей. В Манастирски ливади се строи и новата административна сграда на БТВ, разположена върху терен от 13 000 кв.м
 
"Манастирски ливади - Изток" се намира от източната страна на бул. "България". На запад граничи с бул. "България", на север граничи с ул. "Тодор Каблешков", на изток с кв. "Кръстова вада", а на юг с Околовръстния път. Първоначално, както подсказва името на комплекса е бил зает изцяло с ливади, които в момента се застрояват от нови модерни жилищни комплекси. Характерно за тези ливади са подпочвените води. Инфраструктурата на тази част от квартала е много лоша. До вътрешността квартала пътува автобусна линия 65, която се движи само в делнични дни и в пикови часове. Част от "Манастирски ливади - Изток" е и ж.к. "Бокар"
 
"Манастирски ливади - Запад" се намира от западната страна на бул. "България". На север граничи с ул. "Тодор Каблешков", на запад с бул. "Братя Бъкстон" на изток с бул. "България", а на юг с Околовръстния път. Тази част на квартала е силно застроена, но продължава да се застроява с нови жилищни сгради. Инфраструктурата е сравнително добра.
 
Кварталът е един от най-бързоразвиващите се райони на София. Манастирски ливади се намира в удобна близост до центъра на София и се обслужва от една от най-бързите и добри пътни артерии на столицата – бул. "България". Разположението на Манастирски ливади близо до Витоша и до престижните жилищни квартали "Бояна", "Драгалевци" и "Киноцентър" от една страна и близостта на квартала до центъра на София – 15 минути път с кола, от друга, го правят едно от най–предпочитаните и комфортни места за живеене. Кварталът се характеризира с тиха и спокойна атмосфера, уникален микроклимат и чист въздух. Лифтът за ски пистите на Витоша се намира в близост до Манастирски ливади.
 
На територията на района на Манастирски ливади се намират МБАЛ "Св. София, БИЛЛА", хотел Феста БарцелоБарселó Премиум София, МолМОЛ България, бутикови магазини, заведения от сферата на услугите и забавленията. В близост има поликлиника, спортна зала, три реномирани училища – едното с разширено изучаване на английски език, а другото на немски, три детски градини, Националния Исторически музей. В Манастирски ливади се строи и новата административна сграда на БТВ, разположена върху терен от 13 000 кв.м
В Манастирски ливади се строи и новата административна сграда на БТВ, разположена върху терен от 13 000 кв.м
 
До кварталите Манастирски ливади можете да стигнете със следните превозни средства:
* автобуси (А): 64, 65, 111, 204
* трамваи (ТМ): 7
* тролейбуси (ТБ): 2
 
[[Категория:Квартали на София]]
Анонимен потребител

Навигация