Тед Търнър: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Kanesue (беседа | приноси)
→‎Външни препратки: {{commonscat|Ted Turner}}
Alexbot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: ko:테드 터너
Ред 45: Ред 45:
[[ja:テッド・ターナー]]
[[ja:テッド・ターナー]]
[[kk:Тед Тернер]]
[[kk:Тед Тернер]]
[[ko:테드 터너]]
[[nl:Ted Turner]]
[[nl:Ted Turner]]
[[no:Ted Turner]]
[[no:Ted Turner]]

Версия от 07:01, 22 май 2009

Тед Търнър
Ted Turner
американски медиен магнат

Роден

Учил вБраун
ПартияДемократическа партия
Работил вМетро-Голдуин-Майер
Семейство
СъпругаДжейн Фонда (1991 – 2001)
Деца5

Уебсайтtedturner.com
Тед Търнър в Общомедия

Робърт Едуард Търнър III (Шаблон:Lang-en), известен като Тед Търнър (Ted Turner), е американски медиен магнат и филантроп). Известен е най-вече с откриването на CNN, с проваления си брак с Джейн Фонда и с дарението си от 1 милиард долара на ООН.

Търнър е роден на 19 ноември, 1938 в Синсинати. Медийната му империя започва от рекламния бизнес на баща му. Със закупуването на радиостанция на УКВ от Атланта започва изграждането на „Търнър бродкастинг систъм“. Неговият канал CNN е революция в телевизионните новини. Той отразява катастрофата на совалката „Чалънджър“ през 1986 година и Войната в Персийския залив през 1991 година. Интересни събития от живота му са изключването от университета Браун и спечелването на Купата на Америка през 1977 година. Той купува „Атланта Брейвс“ и „Атланта Хоукс“ през 1976 година и създава Игрите „Гудуил“ през 1986. Отношенията му с „Брейвс“ не са много добри до успеха на тима през 1990 г. Търнър е един от най-работещите с отбора си собственици, като най-далеч стига, когато дава почивен ден на мениджъра на отбора, за да върши неговата работа. За това си преживяване Търнър казва: „Да си мениджър не е толкова трудно, просто трябва да се справиш по-добре от другия.“

През 1989 г. Търнър създава „Задруга на Търнър за утрешния ден“, с която да награди фантастична книга, предлагаща позитивни решения на глобални проблеми. Победителят, избран от 2500 участници от цял свят, е романът на Даниел Куин „Измаел“.

Тед Търнър основава федерация „Търнър“ през 1990 г.

На 22 септември 1995 г. „Търнър бродкастинг систъм“ ООД съобщава плановете си за сливане с Тайм Уорнър ООД. Сливането приключва на 10 октомври 1996 г., като Търнър става вицепрезидент, ръководител на отдела на „Тайм Уорнър“ за кабелна телевизия. На 10 януари 2000 г. „Тайм Уорнър“ съобщават планове за сливане с AOL като AOL Тайм Уорнър. Това сливане приключва на 11 януари 2001 г. На 29 януари 2003 г. „AOL Тайм Уорнър“ обявяват, че Тед Търнър ще напусне поста на вицепрезидент.

Външни препратки

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за