Балена: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: ca:Barba (balena)
Xqbot (беседа | приноси)
м Робот Изтриване: fr:Fanon; козметични промени
Ред 1: Ред 1:
[[Image:Baleen.jpg|frame|Балени]]
[[Файл:Baleen.jpg|frame|Балени]]


'''Балените''' или т.нар. '''китови мустаци''' са рогови пластини заместващи [[зъб]]ите при [[Беззъби китове | Беззъбите]] или баленови китове. Представляват два надлъжни реда от 300-400 гребеновидно наредени плоски и еластични пластини с перовидно разчленен вътрешен ръб, разположени от двете страни на горната челюст на [[кит]]а. Макар да се наричат още ''китова кост'' (whalebone), балените всъщност са изградени от [[кератин]], също като ноктите и космите. Служат на кита за да прецежда [[планктон]] от водата.
'''Балените''' или т.нар. '''китови мустаци''' са рогови пластини заместващи [[зъб]]ите при [[Беззъби китове|Беззъбите]] или баленови китове. Представляват два надлъжни реда от 300-400 гребеновидно наредени плоски и еластични пластини с перовидно разчленен вътрешен ръб, разположени от двете страни на горната челюст на [[кит]]а. Макар да се наричат още ''китова кост'' (whalebone), балените всъщност са изградени от [[кератин]], също като ноктите и космите. Служат на кита за да прецежда [[планктон]] от водата.


Самата дума ''балена'' идва от [[латински | латинското]] ''balaena'' и [[гръцки | гръцкото]] ''phallaina'' - и двете означаващи ''кит''.
Самата дума ''балена'' идва от [[латински|латинското]] ''balaena'' и [[гръцки|гръцкото]] ''phallaina'' - и двете означаващи ''кит''.


== Хранене с балени ==
== Хранене с балени ==
Ред 19: Ред 19:
[[eo:Balenlameno]]
[[eo:Balenlameno]]
[[es:Barbas de ballena]]
[[es:Barbas de ballena]]
[[fr:Fanon]]
[[is:Skíði (hvalir)]]
[[is:Skíði (hvalir)]]
[[it:Fanone]]
[[it:Fanone]]

Версия от 13:36, 24 май 2009

Балени

Балените или т.нар. китови мустаци са рогови пластини заместващи зъбите при Беззъбите или баленови китове. Представляват два надлъжни реда от 300-400 гребеновидно наредени плоски и еластични пластини с перовидно разчленен вътрешен ръб, разположени от двете страни на горната челюст на кита. Макар да се наричат още китова кост (whalebone), балените всъщност са изградени от кератин, също като ноктите и космите. Служат на кита за да прецежда планктон от водата.

Самата дума балена идва от латинското balaena и гръцкото phallaina - и двете означаващи кит.

Хранене с балени

Баленовите китове се хранят като отварят широко уста и загребват цели пасажи дребни ракообразни (крил, копеподи) или дребна риба заедно с огромно количество вода. След това частично затварят уста и притискат език към небцето си изтластвайки водата встрани към балените, там плячката се отцежда, а водата изтича навън.

Стопански приложения на балените

По-рано балените са били използувани за направата на камшици за файтони и пръчки на слънчобрани, както и за подсилване на дамски корсети. Използувани са и за подгъване на хартия. Инуитите пък още от древността използуват балени за подсилване на своите лъкове.