Направо към съдържанието

Ретинопатия на недоносеното: Разлика между версии

м
Файлът „Зони_РОП.jpg“ е изтрит от Общомедия от потребител Shizhao поради: In category Unknown as of 16 May 2009; no license.
(ROP zon)
м (Файлът „Зони_РОП.jpg“ е изтрит от Общомедия от потребител Shizhao поради: In category Unknown as of 16 May 2009; no license.)
При недоносените новородени този процес е смутен и затормозен от спастичния ефект на концентрираната кислородотерапия, което води до преждевременно затваряне на съдовете, колатерализиране на кръвотока и оформяне на неоросени полета на ретината. Това са зони на обширна исхемия, в които се продуцира [[растежен фактор]]<ref>Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF)</ref> за патологичните съдове. Тези зони са прицелни по време на лечението на ROP - тяхното унищожаване или ограничаване доказано чувствително подобява прогнозата на заболяването.
 
 
[[Файл:Зони РОП.jpg|дясно|мини|Зони на засягане на ретината в различните стадии на ROP.]]
Неосъдовете се образуват на границата оросена-неоросена ретина и според степента на изразеност на този процес се стадира заболяването ROP. За диагностициране на стадия на болеста се извършва [[Очен преглед с разширяване на зениците|преглед с разширяване на зениците]] от очен лекар с необходимия опит и апаратура за разпознаване и лечение на заболяването. '''ICROP'''<ref>International Classification of Retinopathy of Prematurity</ref> предлага следната вече общоприета схема за стадиране на заболяването.
== Външни препратки ==