Холография: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахната редакция 2268429 на 195.229.241.171 (б.) http://www.kehoeducation.com/content/view/192/333/1/4/lang,bg/
Ред 7: Ред 7:
=== Исторически бележки ===
=== Исторически бележки ===


Теорията на холографията е създадена през [[1947]] г. от [[Унгария|унгарския]] учен [[Денис Габор]] и е случайно откритие, направено в хода на изследвания, провеждани с цел усъвършенстване на [[електронен микроскоп|електронната микроскопия]]. В основата на откритието е методиката за възстановяване на вълновия фронт на [[светлина]]та, отразена или преминала през обекта на изобразяване. Практически холографията се развива едва в началото на 60-те години, след създаването на лазерите, които са мощни източници на [[условия за монохроматичност и кохерентност|кохерентна светлина]], необходима за получаване и възстановяване на холографските образи. Понастоящем се изработват и холограми, чиято информация се възстановява с помощта на [[бяла светлина]], може да се наблюдават реалните цветове на обекта. Те са конструирани за пръв път от Денисюнк. Използват се като осигурителни елементи на лични документи, кредитни карти и др.
Теорията на холографията е създадена през [[1947]] г. от [[Унгария|унгарския]] учен [[Денис Габор]] и е случайно откритие, направено в хода на изследвания, провеждани с цел усъвършенстване на [[електронен микроскоп|електронната микроскопия]]. В основата на откритието е методиката за възстановяване на вълновия фронт на [[светлина]]та, отразена или преминала през обекта на изобразяване. Практически холографията се развива едва в началото на 60-те години, след създаването на лазерите, които са мощни източници на [[условия за монохроматичност и кохерентност|кохерентна светлина]], необходима за получаване и възстановяване на холографските образи. Понастоящем се изработват и холограми, чиято информация се възстановява с помощта на [[бяла светлина]]. Те са конструирани за пръв път от Денисюнк. Те се използват и като осигурителни елементи на лични документи, кредитни карти и др.При възстановяване на записани холограми по метода на Денисюк с бяла светлина се наблюдава оцветяване на изображението в различни цветове, които са различни от естествените цветове на обекта. Този факт се обяснява с различните условия на интерференция за различните дължини на вълната, от които е съставена бялата светлина.
Съществуват и цветни холограми.За тяхното записване се използва зелен, червен и син лазер,които създават три интерференчни картини върху хологравската плака.За правилното възстановяване на цветни холограми се използват отново три лазера - син,зелен и червен, всеки от които възстановява съответната холограма за всеки основен цвят. Цветни холограми не могат да се възстановяват с бяла светлина.


=== Физически принцип ===
=== Физически принцип ===

Версия от 11:01, 15 юни 2009

Файл:Hologrammit.jpg
Холограма в музей
Файл:2 holograms.jpg
Две от първите цветни холограми направени от Денисюнк

Холографията (от гръцки Όλος-holos — цял + γραφή-graphe — пиша) е науката, която се занимава със създаването на холограми – напредничава форма на изобразяване, която позволява записването и възпроизвеждането на триизмерни образи с помощта на лазер. Холографската техника може да бъде използвана и за съхраняване и обработка на информация.

Исторически бележки

Теорията на холографията е създадена през 1947 г. от унгарския учен Денис Габор и е случайно откритие, направено в хода на изследвания, провеждани с цел усъвършенстване на електронната микроскопия. В основата на откритието е методиката за възстановяване на вълновия фронт на светлината, отразена или преминала през обекта на изобразяване. Практически холографията се развива едва в началото на 60-те години, след създаването на лазерите, които са мощни източници на кохерентна светлина, необходима за получаване и възстановяване на холографските образи. Понастоящем се изработват и холограми, чиято информация се възстановява с помощта на бяла светлина. Те са конструирани за пръв път от Денисюнк. Те се използват и като осигурителни елементи на лични документи, кредитни карти и др.При възстановяване на записани холограми по метода на Денисюк с бяла светлина се наблюдава оцветяване на изображението в различни цветове, които са различни от естествените цветове на обекта. Този факт се обяснява с различните условия на интерференция за различните дължини на вълната, от които е съставена бялата светлина. Съществуват и цветни холограми.За тяхното записване се използва зелен, червен и син лазер,които създават три интерференчни картини върху хологравската плака.За правилното възстановяване на цветни холограми се използват отново три лазера - син,зелен и червен, всеки от които възстановява съответната холограма за всеки основен цвят. Цветни холограми не могат да се възстановяват с бяла светлина.

Физически принцип

Основава се на явлението интерференция на светлината. Две светлинни вълни интерферират и върху фотографска плака се записва както амплитудата (интензитета) на светлината вълна, така и нейната фаза. След експонирането на фотографския материал той се проявява. За да можем да наблюдаваме образа на записания обект трябва да осветим отново плаката с един от лъчите - наречен опорен. Опорният лъч при записа не идва от предмета. От предмета се разсейва другият лъч - наречен предметен.

Шаблон:Физика-мъниче