Презвитерий: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Cyrlat: 1 repl;
Редакция без резюме
Ред 5: Ред 5:
Презвитериум се нарича частта пред апсидата, която е запазена само за [[клерус]]а. В нея се намират [[олтар]]ната част и [[крипта]]та. Той е характерен за [[готика]]та.
Презвитериум се нарича частта пред апсидата, която е запазена само за [[клерус]]а. В нея се намират [[олтар]]ната част и [[крипта]]та. Той е характерен за [[готика]]та.


Първоначално презвитериумът е бил място за църковния [[хор]], които е бил близо до олтарът. От тук идва и второто му име. Презвитериумът се намира най-вече в източната част. Едно от най-видните изключения прави [[Свети Петър (базилика)|баликата „Свети Петър“]] в [[Рим]]. Развитието на презвитериума като отделна обособена архитектурна част на една църква настъпва по време на [[романтика]]та когато е изграждан над криптата и украсяван с пищни [[дърворезба|дърворезби]] и картини.
Първоначално презвитериумът е бил място за църковния [[хор]], които е бил близо до олтарът. От тук идва и второто му име. Презвитериумът се намира най-вече в източната част. Едно от най-видните изключения прави [[Свети Петър (базилика)|баликата „Свети Петър“]] в [[Рим]]. Развитието на презвитериума като отделна обособена архитектурна част на една църква настъпва по време на [[Романтизма]],когато е изграждан над криптата и украсяван с пищни [[дърворезба|дърворезби]] и картини.


== Виж още ==
== Виж още ==

Версия от 18:37, 17 юни 2009

Презвитериум е термин в сакралната (църковна) архитектура.

Презвитериум се нарича щрихованата част пред апсидата
Презвитериум катедралата в Барселона

Често в архитектурата и най-вече в другите езици презвитериум се нарича и „Хор“. Презвитериум се нарича частта пред апсидата, която е запазена само за клеруса. В нея се намират олтарната част и криптата. Той е характерен за готиката.

Първоначално презвитериумът е бил място за църковния хор, които е бил близо до олтарът. От тук идва и второто му име. Презвитериумът се намира най-вече в източната част. Едно от най-видните изключения прави баликата „Свети Петър“ в Рим. Развитието на презвитериума като отделна обособена архитектурна част на една църква настъпва по време на Романтизма,когато е изграждан над криптата и украсяван с пищни дърворезби и картини.

Виж още


Шаблон:Архитектура-мъниче