Кралево: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
мРедакция без резюме
Ред 7: Ред 7:


== Име ==
== Име ==
Първоначално селището се намира при вливането на [[Ибър (река)|Ибър]] в [[Западна Морава]]. Първото название на [[село]]то от последната четвърт на [[14 век|14]] и [[15 век]] е ''Рудо поле''. През [[16 век]] е упоменато [[власи|влашко]] село с името ''Карановац (Карановци)'', като старото име Рудо поле изчезва от употреба. На [[19 април]] [[1882]] година с [[указ]] на [[Милан Обренович]] Карановац е преименован на Кралево.
Първоначално селището се намира при вливането на [[Ибър (река)|Ибър]] в [[Западна Морава]]. Първото название на [[село]]то от последната четвърт на [[14 век|14]] и [[15 век]] е ''Рудо поле''. През [[16 век]] е упоменато [[власи|влашко]] село с името ''Карановац (Карановъц, Караново, Карановци)'', като старото име Рудо поле изчезва от употреба. На [[19 април]] [[1882]] година, след короноването му за [[крал]] в [[Жича]], с [[указ]] [[Милан Обренович]] преименова Карановац на Кралево.


== Личности ==
== Личности ==

Версия от 22:59, 26 юни 2009

За българските села с това име вижте Кралево (Област Търговище) и Кралево (Област Хасково).
Центъра на Кралево

Кралево (на сръбски: Краљево) е град в Сърбия. Населението му е 82.846 души (2002). През него минават реки Ибър, Морава и Рибница.

Кралево е административен център на Рашки окръг.

Име

Първоначално селището се намира при вливането на Ибър в Западна Морава. Първото название на селото от последната четвърт на 14 и 15 век е Рудо поле. През 16 век е упоменато влашко село с името Карановац (Карановъц, Караново, Карановци), като старото име Рудо поле изчезва от употреба. На 19 април 1882 година, след короноването му за крал в Жича, с указ Милан Обренович преименова Карановац на Кралево.

Личности

Родени в Кралево

Външни препратки

Шаблон:Сърбия-мъниче