Офорт: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
TXiKiBoT (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: ar:تنميش
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
[[Картинка:Rembrandt aux yeux hagards.jpg|мини|Рембранд, Автопортрет]]'''Офорт''' (от [[френски]] ''eau-forte'' - буквално "силна вода", разбира се като [[сярна киселина]]) е [[графика|графична]] техника, при която [[рисунка]]та се очертава с острие върху [[лак]], покриващ [[метал]]на пластинка, обикновено [[цинк]]ова или [[мед (елемент)|медна]]. Следва заливане с [[киселина]], която разяжда метала под нарисуваните линии. После [[лак]]ът се отделя, а разядените линии се изпълват с [[мастило]], от така получената [[матрица]] (клишета) се получават отпечатъци върху влажна [[хартия]] с помощта на [[преса]] на принципа на [[дълбок печат|дълбокия печат]]. При отпечатването може да бъде добавен цвят. Възможно е съчетаването с други графични техники, например [[акватинта]].
[[Картинка:Rembrandt aux yeux hagards.jpg|мини|Рембранд, Автопортрет]]'''Офорт''' (от [[френски]] ''eau-forte'' - буквално "силна вода", разбира се като [[сярна киселина]]) е [[графика|графична]] техника, при която се издрасква [[рисунка]] с острие върху [[грунд]], покриващ [[метал]]на плочка, обикновено [[цинк]]ова или [[мед (елемент)|медна]]. Следва потапяне в [[киселина]], която разяжда издрасканите линии по метала. После [[грунд]]а се премахва чрез напоена с разредител кърпа, а разядените линии се изпълват с [[мастило]], от така получената [[матрица]] (клишета) се получават отпечатъци върху влажна [[хартия]] с помощта на [[преса]] на принципа на [[дълбок печат|дълбокия печат]]. При отпечатването може да бъде добавен цвят. Възможно е съчетаването с други графични техники, например [[акватинта]],[[литография]].


Техниката предполага възможността за отпечатването на голям [[тираж]] от изображения. Затова за оригинали се смятат само отпечатъците, подписани ръчно от автора с ясното указване на поредния номер на отпечатъка. Използва се [[сигнатура]]та E/A ''a''/''b'', където ''a'' е поредният номер, а ''b'' - общият брой на отпечатъците, смятани за оригинали. Не винаги по-ранния номер на оригинала гарантира неговото по-високо качество и неговата по-висока ценност.
Техниката предполага възможността за отпечатването на голям [[тираж]] от изображения. Затова за оригинали се смятат само отпечатъците, подписани ръчно от автора с ясното указване на поредния номер на отпечатъка. Използва се [[сигнатура]]та E/A,ако техниката е смесена;''a''/''b'', където ''a'' е поредният номер, а ''b'' - общият брой на отпечатъците, смятани за оригинали. Не винаги по-ранния номер на оригинала гарантира неговото по-високо качество и неговата по-висока ценност.


Освен това матрицата може многократно да бъде доработвана от своя автор. Отпечатъците от доработените матрици се наричат ''състояния''. Така се наричат и авторските работни отпечатъци, преди творбата да бъде завършена.
Освен това матрицата може многократно да бъде доработвана от своя автор. Отпечатъците от доработените матрици се наричат ''състояния''. Така се наричат и авторските работни отпечатъци, преди творбата да бъде завършена.

Версия от 16:37, 27 юни 2009

Рембранд, Автопортрет

Офорт (от френски eau-forte - буквално "силна вода", разбира се като сярна киселина) е графична техника, при която се издрасква рисунка с острие върху грунд, покриващ метална плочка, обикновено цинкова или медна. Следва потапяне в киселина, която разяжда издрасканите линии по метала. После грунда се премахва чрез напоена с разредител кърпа, а разядените линии се изпълват с мастило, от така получената матрица (клишета) се получават отпечатъци върху влажна хартия с помощта на преса на принципа на дълбокия печат. При отпечатването може да бъде добавен цвят. Възможно е съчетаването с други графични техники, например акватинта,литография.

Техниката предполага възможността за отпечатването на голям тираж от изображения. Затова за оригинали се смятат само отпечатъците, подписани ръчно от автора с ясното указване на поредния номер на отпечатъка. Използва се сигнатурата E/A,ако техниката е смесена;a/b, където a е поредният номер, а b - общият брой на отпечатъците, смятани за оригинали. Не винаги по-ранния номер на оригинала гарантира неговото по-високо качество и неговата по-висока ценност.

Освен това матрицата може многократно да бъде доработвана от своя автор. Отпечатъците от доработените матрици се наричат състояния. Така се наричат и авторските работни отпечатъци, преди творбата да бъде завършена.

Техниката на офорта е била един от предпочитаните методи в творчеството на Рембранд.