Мечка (област Плевен): Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
No edit summary
No edit summary
 
Водоснабдяването на село Мечка
Обштото водоснабдяване на село Мечка е пуснато на 30 април 1967 година. Главните строителни работи са извършени от 26 март до 30 април същата година.
Ще се опитам да отразя само по спопенспомен всичко, кетокоето се е случило в ония дни.Всички хора без изключение бяха отдадени на идеята да свършат вековните мъки на селенитеселяните за за водаво-да.Тия, които живееха по главната улица, имаха подпочвена вода на 5-6 метра далбочинадълбочина и техническият прогрес в онези години им помагаше да имат на разположение водни помпи и таката-ка да си водоснабдят домовете. Другите обаче имаха кладенци р далбоки от 20 до 30 -40 метра дълбочинадълбо-чина и неможехане можеха така лесно да извадят вода. ГеранаГеранът на големия плоштадплощад пред ПетарПетър ХристовХрис-тов и Никола Христов (Кольо Папъка) беше далбокдълбок 46 метра. Тоя при Боевци над ВарбанВърбан ИванчевИван-чев беше и той над 40 метра. През есеноесенно-зимния период усилията на селяните до напоят животнитежи-вотните бяха невероятни.
Да направя отклонение и да кажа,че в герана при Боеви през 1952-53 година (несъм сигурен в годината) пада вътре дете на име Андрей ..... (не зная бащиното, по прякор Мраз).Не се удря никаде, пада долу, задържа се в каманите и започва да вика. Чули виковите се събират хора и го вадят.
През 1941 година в двора на Трифон Цонев,дядо на Трифон Цонев Трифонов както копаят геран и са на дапбочина от 12 метра, по-нагоре почвата се сриваи загваря вътре геранжията както е вързан с въже. Две денонощия са го вадили, закарали го в Плевен, но след няколко дни починал.
През 1946 година
 
 
 
 
''За другото българско село с име '''Мечка''' вижте [[Мечка (Област Русе)]]. ''
 
Анонимен потребител

Навигация