Княжество Кастриоти: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 15: Ред 15:
* Мара - за [[Стефан Църноевич]] в [[Зета (владение)|Зета]];
* Мара - за [[Стефан Църноевич]] в [[Зета (владение)|Зета]];
* Ела - за [[Гьон Музаки]];
* Ела - за [[Гьон Музаки]];
* Ангелина - за Владан Арианити Комнин Топия;
* Ангелина - за [[Владан Топия|Владан Арианити Комнин Топия]];
* Влайка - за Стефан Балшич;
* Влайка - за [[Стефан Балшич]];
* Марица - за [[Карло Топия]] (от брака се раждат четири деца - Репош, Станиша, Костадин и Георги);
* Марица - за [[Карло Топия]] (от брака се раждат четири деца - Репош, Станиша, Костадин и Георги);



Версия от 15:28, 2 юли 2009

Княжество Кастриоти (1389-1444) е средновековно албанско владение. Възниква след косовската битка, на територия на бившите душанови владения в днешна Северна Албания. Княжеството е основано от Гьон Кастриоти (Йован Кастриоти) и просъществува до включването му в Лешката лига от Скендербег.

Териториален обхват

От господството на Гьон Кастриоти (Йован Кастриоти), до кончината на Скендербег, княжеството заема следните области:

История

Гьон Кастриоти се утвърждава за самостоятелен владетел в района на днешна Средна Албания след косовската битка. Неговото знаме е възприето за национален флаг на днешна Албания.

Гьон Кастриоти е женен за Войслава Кастриоти, от която има пет деца, които са оженени:

Първоначално Гьон Кастриоти се противопоставя на Баязид I, но се вижда принуден да са признае за васал и да плаща трибут. Гьон и тримата му братя, ведно с Крали Марко и Константин Драгаш, участват като османски васали във военните походи на османския султан.

След поражението на Баязид I край Анкара, клана Кастриоти възвръща управлението на родовите си владения. През периода 1410-1415, Круя се управлява от династията Топия. През 1415, османците си възвръщат града.

Местни османски владетели на Круя стават Мурат Бей и Али Бей, съответно през 1415 и 1432 година, а през 1443, тази длъжност заема Хасан бей, син на Айдин Бей и Елена Музаки. През 1443, Круя отново става владение на Кастриоти, след като османски управител става Скендербег.

Вземайки Круя от османците, Скендербег я трансформира в главен център на възроденото княжество на Кастриотите, състоящо се от Матя, областта Дебър, Доло бърдо, Река, Черменика, Урака, Гьонима и планинската област на Тирана (Бенда и Тамадея).

Литература

  • Ферит Дука, Земята на Кастриотите: областта Круя-Дебър (XV век и първата половина на XVI век);

Вижте също

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Principality of Kastrioti в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

oldid е грешен номер на версия.