Разлика между версии на „Одоакър“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м
[[Файл:Odoacer 480ad.jpg|дясно|мини|Царството на Одоакър, [[480]] г.]]
[[Файл:Young Folks' History of Rome illus420.png|дясно|мини|Ромул Августул предава короната 476 г. ]]
'''Одоакър''' или '''Одоакер''' (Одоакер, Odoacer, Odovacer, Odoacar, Odovacar, [[лат]]. Odovacrius; * ок. [[433]], † вер. [[15 март]] [[493]] в [[Равена]]) е западноримскиримски офицер (вероятно от германски произход) и след премахванепремахването на [[Ромул Августул|Ромулус Аугустулус]] през [[476]] г. крал на [[Италия]] (lat: Rex Italiae).
 
Одоакър е син на [[Едекон]] (Edekon, Edika), който е на служба, в най-блзкияблизкия кръг, прина хунския крал [[Атила]] и жена му от племето на [[скири]]те. Одоакър ръстерасте в двора на Атила. Той е [[ариани|арианарианин]]ец и изглеждавероятно е неграмотен.
Одоакър служи в охраната на западноримския император [[Прокопий Антемий|Антемий]] (Anthemius).
 
Одоакър служи в охраната на западноримския император [[Прокопий Антемий|Антемий]] (Anthemius).
След като генерал [[Флавий Орест]] през [[475]] г. изпъжда последният легитимен император на Западен Рим [[Юлий Непот]] и издига своя син [[Ромул Августул]] за император, варварските помощни трупи ([[федерати]]) с водач Одоакър се бунтуват и искат земя в Италия, което Орест отказва.
 
След като генерал [[Флавий Орест]] през [[475]] г. изпъждаизгонва последният легитимен император на Западен[[Римска Римимперия|Западната Римска империя]] [[Юлий Непот]] и издига своя син [[Ромул Августул]] за император, варварските помощни трупивойски ([[федерати]]) с водач Одоакър се бунтуватразбунтуват и искат земя в Италия, което Орест отказва.
Понеже почти няма регулерни западноримски трупи и варварските федерати на Одоакър всъщност са единствената военна сила в Италия, мнозинството на наемниците избира на [[22 август]] [[476]] г. Одоакър за крал.
 
Понеже почти няма регулернирегулярни западноримски трупивойски и варварските федерати на Одоакър всъщност са единствената военна сила в Италия, мнозинството на наемниците избира на [[22 август]] [[476]] г. Одоакър за крал.
Одоакър убива края на август 476 г. Орест, малко след това и неговия брат. Смъква Ромул като му обещава годишна парична издръжка. Одоакър съобщава в Константинопол, че западът няма нужда от свой Август и се подчинява на източно римския император. Веднага се обявява сам за крал на Италия и след смъртта на Юлий Непот, източно римският император [[Зенон (Византийска империя)|Зенон]] го признава като независим управител на Италия под източно римска защита.
 
Одоакър убива края на август 476 г. Орест, малко след това и неговия брат. Смъква Ромул като му обещава годишна парична издръжка. Одоакър съобщава в [[Константинопол]], че западът няма нужда от свой Август и се подчинява на [[Византия|източно римския]] император. Веднага се обявява сам за крал на Италия и след смъртта на Юлий Непот, източно римският император [[Зенон (Византийска империя)|Зенон]] го признава като независим управител на Италия под източно римска защита.
Одоакър раздава земя или части от данъчните доходи на навлезлите [[германи]] (преди всичко [[херули]], скири и [[тюринги]]), оставя обаче римската правна и данъчна система, римското управление и [[сенат]]а непокътнати (интакт). Той сече монети.
 
Одоакър раздава земя или части от данъчните доходи на навлезлите [[германи]] (преди всичко [[херули]], скири и [[тюринги]]), оставя обаче римската правна и данъчна система, римското управление и [[сенат]]а непокътнати (интакт). Той сече монети.
През 477 г. Одоакер взема под наем от [[вандали]]те [[Сицилия]]. 481 г. завоюва [[Далмация]] и 488 г. разрушава царството на [[руги]]те в [[Норик]]. Неговият брат [[Хунулф]] преселва романското население от северните граници.
 
През 477 г. ОдоакерОдоакър взема под наем от [[вандали]]те [[Сицилия]]. През 481 г. завоюва [[Далмация]], ипрез 488 г. разрушава царството на [[руги]]те в [[Норик]]. Неговият брат [[Хунулф]] преселва романското население от северните граници.
От 488 г. Одоакър има стълковления с настъпващите от [[Балкан]]а [[остготи]], които са подпомагани от Източен Рим, където не харесват завоюването на Далмация от Одоакър.
Одоакър скъсва контактите си с Константинопол и издига своя син със [[Зунигилда]] [[Тела]] през [[490]] г. за антиимператор („Цезар“).
 
От 488 г. Одоакър има стълковлениястълкновения с настъпващите от [[БалканБалкани]]ате [[остготи]], които са подпомагани от Източен Рим, където не харесват завоюването на Далмация от Одоакър.
След неуспехи през 489 г. на [[Изонцо (река)|Изонцо]], след това при [[Верона]] и на 11 август 490 г. на [[Ада]]) и дълга обсада в [[Равена]], сключва с след Гарвановата битка през 493 г. с остготския крал [[Теодорих Велики]] на 27 февруари 493 г. примирие, най-вече заради заплахата от глад. Няколко дена по-късно Одоакър е убит в двореца му в Равена за отмъщение лично от Теодорих. Синът му Тела се спасява в [[Галия]], убит е още същата година, при опит да се върне в Италия.
Одоакър скъсва контактите си с Константинопол и издига своя син със през [[Зунигилда490]] г. своя син [[Тела]], презженен за [[490Зунигилда]] г., за антиимператор („Цезар“).
 
След неуспехи през 489  г. на при [[Изонцо (река)|Изонцо]], след това при [[Верона]] и на 11 август 490 г. на [[Ада]]) и дълга обсада в [[Равена]], сключва с след Гарвановата битка през 493 г. на 27 февруари 493 г. примирие с остготския крал [[Теодорих Велики]] на 27 февруари 493 г. примирие, най-вече заради заплахата от глад. Няколко дена по-късно Одоакър е убит в двореца му в Равена за отмъщение лично от Теодорих. Синът му Тела се спасява в [[Галия]], убит е още същата година, при опит да се върне в Италия.
 
 
== Вижте също ==
* Herwig Wolfram: Odowakar. In: Reallexikon der Germanischen Altertumskunde. Bd. 21, S. 573–575.
*[http://www.nndb.com/people/033/000102724/ Odoacer ]
 

Навигация