Разлика между версии на „Изключителна икономическа зона“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м (Робот Добавяне: da:Eksklusiv økonomisk zone)
м
Концепцията за '''изключителна икономическа зона''' по същество е разширяване на общоприетите 12-милни териториални води до 200 мили.
Концепцията за '''изключителна икономическа зона''' по същество е разширяване на общоприетите 12-милни териториални води до 200 мили. Първият акт на подобно разширяване е предприет през [[1952]] г., когато [[Чили]], [[Перу]] и [[Еквадор]] подписват декларация за 200 милна морска зона на изключителен икономически интерес. Причината за това разширяване на териториалните води са огромните рибни богатства на широкото до 300 мили [[Перуанско течение]], минаващо покрай западните брегове на [[Южна Америка]]. Много скоро заразителният пример е последван от [[Аржентина]], [[Бразилия]], [[Панама]], [[Салвадор]] и [[Уругвай]]. Решението на исландското правителство от [[1972]] г. да разшири териториалните си води до 200 мили предизвиква остри протестни реакции от страна на [[Великобритания]] и [[ФРГ]], които отказват да признаят подобен акт. Започва т.нар. “трескова война”. Конфликтът продължава 3 години и в крайна сметка завършва с признаване правото на [[Исландия]] да експлоатира морските богатства в 200 милната зона край бреговете си.
 
Основната причина, обусловила появата на концепцията за изключителната икономическа зона, е, че в границите на 200 мили от брега са съсредоточени основните запаси от риба, както и 87% от откритите и предполагаемите залежи на [[нефт]] и [[природен газ]].
 
Концепцията за '''изключителна икономическа зона''' по същество е разширяване на общоприетите 12-милни териториални води до 200 мили. Първият акт на подобно разширяване е предприет през [[1952]] г., когато [[Чили]], [[Перу]] и [[Еквадор]] подписват декларация за 200 -милна морска зона на изключителен икономически интерес. Причината за това разширяване на териториалните води са огромните рибни богатства на широкото до 300 мили [[Перуанско течение]], минаващо покрай западните брегове на [[Южна Америка]]. Много скоро заразителният пример е последван от [[Аржентина]], [[Бразилия]], [[Панама]], [[Салвадор]] и [[Уругвай]]. Решението на исландското правителство от [[1972]] г. да разшири териториалните си води до 200 мили предизвиква остри протестни реакции от страна на [[Великобритания]] и [[ФРГ]], които отказват да признаят подобен акт. Започва т.нар. “трескова война”. Конфликтът продължава 3 години и в крайна сметка завършва с признаване правото на [[Исландия]] да експлоатира морските богатства в 200 милната зона край бреговете си.
 
Решението на исландското правителство от [[1972]] г. да разшири териториалните си води до 200 мили предизвиква остри протестни реакции от страна на [[Великобритания]] и [[ФРГ]], които отказват да признаят подобен акт. Започва т.нар. “трескова война”. Конфликтът продължава 3 години и в крайна сметка завършва с признаване правото на [[Исландия]] да експлоатира морските богатства в 200-милната зона край бреговете си.
 
[[Категория:Международни икономически отношения]]
[[Категория:Международно право]]
[[Категория:Воден транспорт]]

Навигация