Акрисий: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Sarutobi (беседа | приноси)
Редакция без резюме
м Робот Добавяне: uk:Акрісій
Ред 38: Ред 38:
[[simple:Akrisios]]
[[simple:Akrisios]]
[[sv:Akrisios]]
[[sv:Akrisios]]
[[uk:Акрісій]]

Версия от 03:30, 13 юли 2009

Акрисий (Шаблон:Lang-el) е митичен цар на Аргос, и син на Абант и Аглая. Внук на Линкей и Хипермнестра [1]. Акрисий и неговия брат - близнак Пройт, враждуват помежду си още в утробата на майка си. Пройт напуска Аргос и завладява Тиринт.

Акрисий знае за пророчество според, което неговата дъщеря Даная ще има син, който ще го убие. За да избегне предсказанието, той я заключва в бронзова кула (или в пещера). Там обаче прониква Зевс под формата на златен дъжд. Даная забременява и след време ражда Персей. Акрисий затваря Даная и детето в сандък и го хвърля в морето. Зевс моли Посейдон да укроти морето. Той го прави и Даная и Персей оцеляват, стигайки до остров Серифос. Братът на цар Полидект,рибар на име Диктис ги намира и се погрижва за тях.

Като порасва Персей става герой, убивайки Медуза и спасявайки Андромеда.

Персей и Даная се връщат в Аргос, но Акрисий не ги пуска в дома си. След години Персей отива в Лариса, там взима участие в игри, по време на които убива случайно Акрисий с диска, който Персей хвърля. Така пророчеството се сбъдва.Персей напуска Аргос и го оставя под оправлението на своя роднина Мегапент [2]

Източници

Шаблон:Гръцка митология-мъниче